18. huhtikuuta 2018

Kymmenen vuotta vapaaehtoista eläkesäästämistä

Kirjauduin pitkästä aikaa vakuutusyhtiöni verkkopalveluun ja tarkastin samalla vapaaehtoisen eläkevakuutukseni tilanteen. Huomasin samalla, että vuoden alusta alkaen olen säästänyt vakuutukseen säännöllisesti jo yli kymmenen vuoden ajan! Olen jo pariin otteeseen aiemminkin kirjoittanut vakuutussäästön tilanteesta, mutta vuosikymmen alkaa olla jo sellainen aikajänne, että reflektiota voi tehdä ihan aidosti kokemukseen pohjautuen.

Tällä hetkellä vakuutussäästön määrä on 10602,87 euroa, josta omaa säästöä on 7163,46 euroa. Tämä tarkoittaa, että vuosikymmenen aikana varsinaista tuottoa vakuutussäästölle on kertynyt 48,01%. Alkuvuosi ei ole ollut indeksien suhteen otollisinta aikaa, joten uskoisin tuottoprosentin käväisseen viime vuoden lopulla yli 50% lukeman.


Onko tuo sitten hyvä tulos? Onko 50% tuotto vuosikymmenen aikana paljon vai vähän? Olenko tyytyväinen, että olen jaksanut säästää säännöllisesti näin pitkään? Jos tuloksen purkaa osatekijöihinsä, niin kysymyksiin on helpompi löytää vastauksia.

Säännöllisen kuukausisäästämisen koron korko on hieman kinkkinen laskettava, etenkin kun säästösumma ei ole ollut täysin vakio. Jos kuitenkin oletetaan, että säästö on alkanut kymmenen vuotta sitten 500€ kertasijoituksella, jonka jälkeen keskimääräinen säästösumma on ollut 50€/kk, saadaan keskimääräiseksi vuosituotoksi jotain 9-10% väliltä. Mielestäni tuo on kyllä jo varsin mainio kerroin säännöllisen säästön tuotoksi.

Tuottokerroin ei tosin ota huomioon kaikkia tekijöitä: Kuukausittainen säästösummani on vuosien saatossa heilunut 40-70euron välillä, joten keskiarvo ei välttämättä kerro ihan koko totuutta. Suurempia summia olen sijoittanut lähinnä silloin kun olen tiennyt indeksien olevan alhaalla. Joitain yksittäisiä lisäsäästöjäkin olen saattanut tehdä tilanteen näyttäessä otolliselta. Inflaatiota ei ole myöskään huomioitu laskelmassa, mutta säästöaikana sen merkitys on ollut muutenkin harvinaisen pieni. Vain aivan 2010 luvun alussa inflaatio laukkasi useamman prosenttiyksikön tahtia.

Ehkä suurin hämmästyksen kohde kaltaiselleni passiiviselle indeksisijoittajalle on se, että valtaosa toteutuneesta tuotosta on todennäköisesti peräisin LähiTapiolan aktiivisista rahastoista! Tuotto on siis syntynyt juuri niistä kivijalkapankkien kalliista ja demonisoiduista riistoinstrumenteista, joita valveutuneiden piensijoittajien tulisi välttää kaikin keinoin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että salkun todellinen tuotto on ollut edellämainittuakin suurempi, sillä pankki on vetänyt välistä rahastojen hallinnointipalkkiot, jotka luonnollisesti pienentävät tuottoa.

Aktiivisten rahastojen suurin etu on se, että niillä on mahdollisuus tehdä ylituottoa, kun taas passiivisissa indeksituotteissa kattona on aina indeksituotto vähennettynä juoksevilla kuluilla. Tutkimusten perusteella harva rahasto todellisuudessa onnistuu ylituottoa tarjoamaan, mutta ihan mahdotontakaan se ei ole. Omassa tapauksessani en jaksa lähteä penkomaan tuoton lähdettä sen kummemmin, mutta yleisesti voin kyllä sanoa olevani positiivisesti yllättynyt tuottoon.

Alkualkuajan 100% aktiivisen allokaation jälkeen viimeisen parin vuoden ajan säästö on koostunut 80% Seligsonin passiivisista tuotteista, mutta tuona aikana olen myös itse varsin aktiivisesti tasapainotellut salkkua, millä lienee ollut tuottoa nostava vaikutus.

Onko vapaaehtoinen eläkevakuutus tai PS-tili mielestäni hyvä vaihtoehto aloittelevalle sijoittajalle? Ei varsinaisesti. Onko vapaaehtoinen eläkevakuutussäästämisessä ylipäätään mitään järkeä? Mielestäni se on säästämättömyyttä parempi vaihtoehto, joskin riskit ja ongelmat pitää tiedostaa. Aionko jatkaa lukitttuun ja poliittisesti riskialttiiseen säästöporsaaseen säästämistä jatkossa? Pienellä kuukausisummalla kyllä, mutta vain hyvin pienenä osana koko sijoitussalkkuani.

4 kommenttia:

 1. Joo itselläni on samoin eläkesäästötili. Itse miellän sen sijoituslainana. Laitan rahani parkkiin, saan ne verovähennyksinä osingoista. Joudun myöhemmin maksaaman aikanaan eläkkeestä veroa. Joten hyväksiluetut verot ovat minulla "lainassa" ja sijoitettuna.

  Itselläni on muutamaa Tapiolan rahastoa. Kyllä ne ihan kilapilukykyisesti puksuttaa, koska ovat slussalla runsaasti en ole ajatellutkaan myyntiä. Aktiivisissa rahastoissakin on helmiä, niitä ei vaan olla tyrkyttämässä ensimmäisenä sijoittajille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo verovähennysaspekti on tosiaan yksi positiivisista puolista. Antaa hieman lisää työkaluja verosuunnitteluun.

   Poista
 2. Itselle tuntuu vieraalta eri eläkesäästämisen muodot. Mielellään omistan suoraan asunnot, osakkeet ja rahastotosuudet. En tiedä olenko missannut jotain oleellista eläkesäästötileistä tai -vakuutuksista.

  Omaa tarinaani voi seurata nykyään osoitteessa: http://tiemenestykseen.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän erityyppistä säästämistähän tuo on. Säästöt saa 5K€ asti vähentää pääomatuloista, salkkua voi tasapainotella kuoren sisällä ilman veroseuraamuksia jne.

   Poista