6. tammikuuta 2019

2018 vuosi- ja varallisuuskatsaus

Sijoitusvuosi 2018 on saatu päätökseen ja on aika tarkastella sijoitusteni ja varallisuuteni tilannetta. Vuosi oli monella tavalla tapahtumarikas: Markkinoilla riitti volatiliteettia, joka tuntui avaavan useita otollisia ostopaikkoja. Keskimääräiset tuotot jäivät holdaajalle kuitenkin heikoiksi, loppuvuoden karhumarkkinan heittäessä viimeistään vuosituotot pakkaselle. Vuosi alkoi tylsissä merkeissä, kun jenkki-ETF:ät hävisivät eurooppalaisten indeksisijoittajien ulottumattomiin. Yleisesti sijoittaminen oli kuitenkin laajalti tapetilla pitkin vuotta ja poliittisissa päätöksissäkin tuntui olevan varovaisen sijoittajaystävällinen vire - olkoonkin, että isolla metelillä lanseerattu sijoitustili tuntuu jäävän aikamoiseksi torsoksi.

Henkilökohtaisella tasolla vuoden merkittävimpiä asioita oli asuntosijoittamisen aloittaminen, jonka myötä kuukausittainen kassavirtani kasvoi mukavasti. Asuntosijoitusten myötä viilasin myös hieman pankkiasiakkuuksiani, jonka myötä suorat osakesijoitukseni siirtyivät Nordnetista Nordeaan. Toistaiseksi olen ollut siirtoon ihan tyytyväinen, sillä edulliset välityspalkkiot pienemmistä toimeksiannoista ovat mahdollistaneet paljon aktiivisemman kaupankäymisen. Eniten olen hyötynyt mahdollisuudesta ottaa pieniä ja varovaisia aloituspositioita, jättäen silti riittävästi käteiskassaa  lisäostoihin laskevien kurssien varalle.

Eniten iloa viime vuonna tuotti kuitenkin kolmas vuosineljännes, jonka aikana nettovarallisuuteni lähes kaksinkertaistui! Tästä oli kiittäminen pörssin ulkopuolisten sijoitusteni valuaatioiden kasvua.

Neljännen vuosineljänneksen jälkeen osakesalkkuni markkina-arvo on 49 472,49 euroa, eli roimasti enemmän kuin edellisellä neljänneksellä. Tämä johtuu lähinnä käteispainon purkamisesta osakkeisiin joulukuun romahduksen aikana.



Innostuin laittamaan valtaosan pääomasta indeksien sijaan kasvavaa osinkoa maksaviin yrityksiin, jonka johdosta salkun allokaatio heilahti indeksien sijaan enemmän osakevoittoiseksi. Täytyy pyrkiä painottamaan jatkossa enemmän indeksisijoituksia, jotta pääsisin lähemmäksi tavoittelemaani 50% indeksipainoa. Kuukausittaiset indeksisijoitukset rullaavat toki jatkuvasti tuttuun tapaan, enkä ole vieläkään tehnyt indeksisalkustani ainuttakaan myyntiä.





Osinkoja kertyi Q4 aikana 168,50 euroa, eli melko lailla vähemmän kuin vuosi takaperin. Uusien sijoitusten myötä osinkovirtaan on kuitenkin odotettavissa kasvua vuoden 2019 aikana. Kumulatiivisia osinkoja on kertynyt koko salkun seurannan aikana 2 770,59 euroa.




Nettovarallisuuteni otti viimeisen neljänneksen aikana hieman takapakkia. Vuoden lopussa varallisuutta oli 414 621,95 euroa, mikä on 2 869,72 euroa vähemmän kuin edellisellä kvartaalilla. Osittain syynä oli osakesijoitusten arvon lasku, mutta käytin vuoden lopulla myös käteiskassaa hieman muihin tarpeisiin. Vuositasolla nettovarallisuuden kehitys oli kuitenkin niin erinoimaista, ettei loppuvuoden turbulenssi juurikaan harmita.



Vuosi 2019 alkaa osaltani odottavin tunnelmin. Pidän mahdollisena, että romahduksen pohja alkaa häämöttää ja mikäli kauppasotahuolet väistyvät ja Brexit ei toteudu vaikeimman skenaarion mukaan, voivat kurssit alkaa kevään mittaan vihertää. Ilmassa on silti iso maailmanlaajuisen taantuman riski, joka voisi tuoda kursseja vielä roimasti alemmaksikin. Sen varalle olen kerännyt n. 30K€ edestä käteiskassaa. Vaikka vihertävät kurssit tekisivät hyvää salkulle, olisi kyllä mukava päästä vuoden mittaan ostamaan laatuosakkeita todellisilla alennushinnoilla!

2 kommenttia:

  1. 30K käteiskassa on varmaan hyvä, jos vaikka kävisi niin että osakekurssit laskisivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallaan kyllä toivon ettei pohjia ole vielä nähty, että kassalle tulisi käyttöä.

      Poista