7. maaliskuuta 2016

Osto: DX2J, DXET, EUNL, QDVD

Tarkastelin viime torstaina jälleen indeksisalkkuni tilannetta maaliskuun ETF-kuukausisäästöjä silmälläpitäen ja huomasin salkun arvon nousseen reippaasti kolmen viikkoa aikaisemmin tapahtuneen pohjakosketuksen jälkeen. Helmikuun alusta salkku luisui 11. päivään saakka lähes kahdeksan prosentin verran, mutta tämän jälkeen nousua oli ollut lähes yhtämittaisesti 14,50 prosentin verran.

Torstain tarkasteluhetkellä salkku oli euromääräisesti tappiolla vain 35€ verran ja prosentuaalisesti vain 0,68%, joten päätin helmikuun kuukausisäästön osalta laskea säästösumman takaisin lähemmäksi tavanomaista 500€ säästösummaa. Perjantain aikana salkku kerkesi kiriä jopa hieman plussan puolelle.

Kuten edellisen kuun ostomerkinnässä ounastelinkin, tässä kuussa tavoiteallokaation osalta suurinta lisäystä kaipasivat eurooppalaisiin suuryrityksiä seuraava DXET sekä yhdysvaltalaisia osinkoa maksavia laatuyrityksiä seuraava QDVD.

Suurimpien poikkeamien perusteella tein seuraavat ostot:
 • 4kpl  db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF (DX2J)
 • 4kpl db x-trackers EURO STOXX 50 UCITS ETF (DXET)
 • 3kpl iShares Core MSCI World UCITS ETF (EUNL)
 • 5kpl iShares MSCI USA Dividend IQ UCITS ETF (QDVD)

Ostotoimeksiantojen toteuduttua allokaation suurimmat poikkeamat ovat Vanguardit poislukien enää n. 2-2,5% luokkaa:

ETF-ostojen lisäksi laitan tässä kuussa Superrahastoihin n. 50 euroa, tämän hetken tilanteen valossa varmaankin pääasiassa Tanskaan ja Norjaan.

Taulukon perusteella ensi kuussa eniten lisäystä kaipaisivat SXR1, SXR8 ja QDVD, mutta epäilen kyllä kuukauden päästä tilanteen olevan jo varsin erilainen. On joka tapauksessa mukava huomata indeksisalkun olevan tämän kuun ETF-kuukausisäästöjen jälkeen aika lailla tasan 1000€ viime kuun raporttia arvokkaampi.

Tarkoituksenani on ollut keskittyä indeksisalkun kasvattamiseen, jotta saisin kasvatettua sen vähintään samalle tasolle osinkosalkkuni kanssa. Nordnetin tarjouskampanjan aikana tekemäni ostot osinkosalkkuun heilauttivat tavoitetta hieman kauemmaksi ja tällä hetkellä indeksisalkku laahaa noin parin tuhannen euron verran osinkosalkkua jäljessä. Kevään aikana irtoavat osingot kuitenkin helpottavat hieman eron kaventamista.

Laiska sijoittaja kirjoitti muuten pari viikkoa sitten hyvän merkinnän swap-pohjaisista ETF:istä, joihin saattaa sisältyä yllättävän suuria piilokustannuksia näennäisen vuosikustannuksen lisäksi. Omaankin indeksisalkkuuni kuuluvan DX2Z-ETF:än todellinen vuosikustannus swap-kulut huomioiden on peräti 2,12%. Tämän havainnon pohjalta harkitsen vahvasti kyseisen ETF:än painon pienentämistä tavoiteallokaatiossani. Täytyy kuitenkin perehtyä asiaan hieman lisää ennen mahdollisiin toimenpiteisiin ryhtymistä.

3 kommenttia:

 1. Sijoitussummiin nähden sinulla on melkoisen moneen eri ETF:ään hajautettu salkku ja joudut aika paljon pelailemaan kuukausittain tasapainotuksen kanssa. Oletko pohtinut sitä, millaisen lisähyödyn saat noin laajasta hajauttamisesta? Itse luopuisin ainakin seuraavista (lyhyt perustelu):
  EUNL - sinulla on jo laaja hajautus, mihin tarvitset hieman kalliimpaa globaalia-ETF:ää tuolla salkulla?
  QDVD - paljon päällekkäisyyksiä SXR8 kanssa, maksaa myös osingot ulos joka ei ole verotehokasta
  DBXV - liian pieni paino, että olisi merkitystä ja IS3N sisältää myös näitä
  DX2Z - liian pieni paino, että olisi merkitystä ja äärimmäisen kallis rahasto
  VXF - SXRG olisi parempi vaihtoehto tälle koska sijoittaa osingot uudelleen
  SXR1 - Australia ja Hong Kong noin 90% painolla. Ei nähdäkseni tuo juuri lisähyötyä hajautukseen, korvaisin tämän IS3N osuutta lisäämällä.

  Ei ole kritiikiksi tarkoitettu, lähinnä ajatuksia herättämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos erinomaisesta kommentista! Juuri tämän kaltainen haastaminen on mielestäni erittäin tervetullutta ja saattaa auttaa itseäni ja lukijoita pidemmän päälle kohti parempia tuottoja.

   En nyt ihan heti ehdi alkaa tutkimaan ehdotuksiasi tarkemmin, mutta voisin palata asiaan myöhemmin uuden merkinnän muodossa. Indeksisalkkuni allokaatio on alun perin muodostettu suunnittelemalla ensin toivomani hajautus maantieteellisesti, sektoreittain sekä tyyleittäin ja pyrkimällä sitten mahdollisimman suureen kustannustehokkuuteen etsimällä sopivimmat ETF-tuotteet Nordnetin ilmaisen kuukausisäästön valikoimasta. Tätä olen täydentänyt vielä Superrahastoilla ja tarpeellisilta osin Vanguardin tuotteilla niiden edullisten vuosikustannusten vuoksi.

   Allokaatio on aika moneen kertaan testattu Morningstarin X-Raylla ja erinäisillä backtestauksilla, mutta sopivan sekoituksen hintana on ollut varsin iso määrä ETF:iä tavoiteallokaatiossa.

   Veroteknisesti osinkojen ulosmaksaminen on tosiaan huono asia, mutta ajatuksena oli käyttää osinkoja myös salkun tasapainottamiseen. Tein suunnitelman kuitenkin ennen erillisen osinkosalkun avaamista, joten sikäli tuota voisi olla hyvä miettiä vielä uusiksi.

   DX2Z:n lisäsin alun perin Frontier-sijoitukseksi, mutta nuo piilokustannukset tulivat itsellenikin yllätyksenä. Tulen todennäköisesti miettimään tilalle jonkin edullisemman tuotteen.

   Poista
 2. QDVD (Large Cap Value) on historian valossa tuottanut pitkällä aikavälillä paremmin kuin SXR8 (S&P 500), joten se kompensoi hieman. Toisaalta QDVD todellakin on verotuksen kannalta huonompi lappu, koska rahasto maksaa mielestäni 15% lähdeveron saamistaan osingoista ja sijoittaja myös maksaa 15% lähdeveron saamastaan rahaston osingoista/tuotonjaosta.

  VastaaPoista