2. maaliskuuta 2016

Osto: Hennes & Mauritz, Statoil, Nokia

Kirjoitin edellisessä merkinnässäni jo mietteitäni Nordnetin kampanjatarjouksen piiriin valituista yhtiöistä. Olen periaatteessa päättänyt välttää lisäsijoitusten tekemistä osinkosalkkuuni ennen kuin olen saanut nostettua indeksisalkkuni arvoltaan yhtä suureksi. Kiinnostuin kuitenkin Nordnetin kampanjasta, sillä H&M, Nokia ja Apple ovat olleet omassa seurannassani jo jonkin aikaa ja lisäksi osinkosalkkuni yksi seuraavista tavoitteista on laajentaa hajautusta muissa valuutoissa noteerattuihin osakkeisiin. Normaalisti ulkomaisiin osakkeisiin sijoittaminen haukkaa Nordnetissä automaattisesti 10-20€ välityspalkkioina, joten kovin pienten sijoitusten tekeminen ei ole kustannusten vuoksi järkevää.

Ilmainen kaupankäynti ei kuitenkaan ole itsessään hyvä syy sijoittaa, vaan ostojen tekeminen on järkevää vain jos yritysten arvostus on muutenkin houkuttelevalla tasolla. Kampanja osui tällä kertaa kohtuulliseen hyvään ajankohtaan, sillä alkuvuoden pörssimyllerys ja öljyn hinnan romahdus on ehtinyt syödä kursseista kaikista kovimmat yliarvostuskertoimet ja sen vuoksi itsekin päädyin vastoin omaa suunnitelmaani tarttumaan pienillä summilla tarjoukseen:

Hennes & Mauritz

Ostin 10kpl Hennes & Mauritzin osakkeita kurssiin 280.60 SEK, eli yhteensä noin 300 euron arvosta.

Pidän H&M:ää laadukkaana ja "perusvarmana" osakkeena, jonka arvostus on tällä hetkellä varsin kohtuullisella tasolla. Yhtiön liikevoitto ja osinko kasvoi hurjaa tahtia viime vuosikymmenellä, mutta viimeisen kuuden vuoden aikana kasvu on hidastunut ja osinkoakin on nostettu vain kerran. Yhtiön brändivalikoima on hyvä ja 2013 onnistuneesti lanseerattu & Other Stories -konsepti osoitti H&M:n kykenevän yhä laajentamaan tarjontaansa markkinan eläessä ja kuluttajatrendien muuttuessa. Näen yrityksen tulevaisuuden pitkällä aikajänteellä lupaavana ja uskon ettei osinkoa tulla tulevaisuudessa laskemaan, joten ainakin tämänhetkinen 3,81% osinkotuotto on taattu.

Statoil

Ostin 20kpl Statoilin osakkeita kurssiin 128,60 NOK, eli yhteensä 273 euron arvosta.

Statoilin kurssi on kaikkien muiden öljy-yritysten tapaan tullut öljyn hinnan mukana alas ja tällä hetkellä osakkeen hinta on yhä lähellä viiden vuoden pohjia, vaikka pientä nousua onkin jo tapahtunut. Vastaavia ostopaikkoja on ollut vain kerran viimeisen kymmenen vuoden aikana, joten hetki on yhä otollinen. Statoilin konkurssiriski on öljy-yritysten pienimmästä päästä, joten nousupainetta alkaa varmasti näkyä kun öljyn hinta lähtee jossain vaiheessa nousuun. Vaikka en halua painottaa fossiilista energiaa liikaa pitkässä salkussani, on Statoil mielestäni hyvä hankinta pitkälläkin aikajänteellä. Yrityksellä on nimittäin suurin omistus 2010 löydetystä valtavasta Johan Sverdrup -öljykentästä, jonka öljyntuotanto alkaa vuonna 2019 ja jonka on ennustettu tuottavan öljyä seuraavan 50 vuoden ajan.

Nokia

Ostin 20 kpl Nokian osakkeita kurssiin 5,62 EUR, yhteensä 112 euron arvosta.

Näen Nokian käänneyhtiönä, joka on onnistunut jo kohtuullisesti karistamaan mobiilijättiaikakauden tomuja harteiltaan ja kääntämään ison laivan kurssia kohti tulevaisuuden liiketoimintamalleja. Alcatel-Lucent -fuusio vie aikansa, mutta sen myötä yritys on entistä paremmassa asemassa patenttisalkkunsa ja tutkimus- sekä tuotekehityskykynsä puolesta hyötymään mm. autoliikenteen sähköistymisen, Internet of Things -kehityksen ja virtuaalitodellisuuden mukanaan tuomista mahdollisuuksista. Samaan aikaan verkkoliiketoiminta tuo "tylsää" ja perusvarmaa kuluttajatrendeistä riippumatonta tuloa. Koska euroissa noteeratun osakkeen osto ei auta valuuttahajautuksen suhteen, eikä Suomiosakkeen tarjoushinta ole suhteessa yhtä merkittävä verrattuna muihin tarjolla olleisiin osakkeisiin, päädyin tekemään vain pienen lisäoston.

Apple

Apple kuuluu aktiivisesti seuraamiini osakkeisiin ja minulla on intoa omistaa yritystä pitkällä aikajänteellä. Erityisesti Tim Cookin tuore ilmotus yhtiön sitoumuksesta osingon vuosittaiseen kasvattamiseen sai minut todella harkitsemaan ostoa tarjouspäivän aikana. Mietittyäni asiaa viikonlopun yli päädyin kuitenkin jättämään oston tekemättä. Vaikka osakkeen kurssi on tullut jo reilusti alas huippuhinnoista, on arvostuksessa mielestäni vieläkin ylimääräistä hype-kerrointa. Yhtiö on ollut vaitonainen Apple Watchin menestyksestä ja epäilen muutenkin, että seuraava iPhone-sukupolvi ei saa enää kurssia nousemaan yhtä iloisesti kuin aiemmat julkaisut. Myös yhtiön taistelu käyttöjärjestelmänsä salauksen puolesta saattaa pahimmassa tapauksessa kääntyä PR-katastrofiksi, joka heilauttaa kurssia alaspäin. Kurssin nousu päivän mittaan yli sataan dollariin sinetöi päätökseni jäädä kärkkymään parempia ostopaikkoja.


Kuun vaihduttua onkin seuraavaksi aika alkaa virittää maaliskuun ETF-kuukausisäästöjä kohti indeksisalkun tavoiteallokaatiota. Eli ostoja taas pian tiedossa!

10 kommenttia:

  1. Omppu voisi olla kyllä hyvä yhtiö. Olisi aika paljon kassaa kasvattaa osinkoja =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Tosin vielä suotavampaa olisi keksiä valtavalle kassalle hyviä sijoituskohteita.

      Poista
  2. Applen menestys on niin paljon pelkän iPhonen varassa, että mikäli mitään uutta ja mullistavaa eivät keksi, niin vaikeuksia on luvassa. Mistä kasvua, tuskin ainakaan enää puhelimista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En sanoisi että ihan pelkän iPhonen varassa, mutta osuus on kieltämättä sen verran suuri, että pienikin pettymys tulevien mallien julkaisussa voi heilauttaa kurssia roimasti alaspäin. Silti pelkällä iPhonellakin on mielestäni vielä potentiaalia, sillä Applen on mahdollista kuristaa ylemmän ja keskikastin Androideilta markkinaa tarjoamalla esim. vanhoja iPhone-malleja edullisemmalla hinnoittelula.

      Olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että markkinoiden odotuksia vastaava kasvu vaatii jotain uutta ja mullistavaa. Potentiaalia voisi pankkisektorin liiketoimintamallien mullistamisessa Apple Payn avulla, casual-konsolipelimarkkinan mullistamisessa Apple TV:n ja App Store -ekosysteemin avulla tai terveydenhoito- ja vakuutusmarkkinoiden disruptoimisessa Health-alustan ja Apple Watchin kaltaisten wearables-tuotteiden avulla.

      Poista
  3. Oliko aikaisempia Nokia-sijoituksia? Jos tuo oli ainut niin tulevaisuudessa tulee olemaan kinkkinen tilanne osakkeen kohdalla. Rahaa on kiinni niin vähän että pitää joko ostaa lisää tai myydä pois, mutta myydessä kulut on prosentuaalisesti jo yli 5% ja se ei ole hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, kyse oli lisäostosta aiempien Nokiaomistusten päälle.

      Periaatteessa pyrin ostamaan osinkosalkkuuni vain holdattavaksi tarkoitettuja osakkeita, joita voisin kuvitella ostavani myös myöhemmin lisää. Kun tarkoituksena ei ole myydä, en periaatteessa kaihda pieniäkään ostoja sikäli kun ostaessa välityspalkkio ei ole liian suuri. Hetken aikaa mietin jopa vain yhden yksittäisen Apple-osakkeen ostoa. :)

      Sikäli kun aikomuksena on myös luopua osakkeista, kannattaa omistusten määrä toki pitää järkevän kokoisena myyntiä silmälläpitäen.

      Näistä ostoista myös H&M ja Statoil ovat myymisen suhteen vähän turhan pieniä eriä. H&M:ää tulen kuitenkin lähes varmuudella ostamaan myöhemmin lisää ja Statoilin suhteen olen melko varma että 5-10 vuoden säteellä omistuksen arvo tulee olemaan lähempänä 500 euroa.

      Poista
  4. My Road to Half a Million7. maaliskuuta 2016 klo 21.16

    Eli jätit Nordnetin kampanjasta ostamatta sitten sitä kaikista laadukkainta firmaa eli Novoa... Miksi? Äläkä nyt vain sano, että korkea P/E oli syy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin jo ennen viimeaikaista nousuakin Novoa oikein mainiona yrityksenä, mutta vältän tällä hetkellä systemaattisesti suoria osakesijoituksia Tanskaan.

      Tanskan arvopaperikeskuksen ja veroviranomaisten tekemien osinkokäytäntömuutosten myötä tanskalaisten yritysten maksamista osingoista peritään automaattisesti 27% lähdeveropidätys normaalin verosopimukseen pohjautuvan 15% sijaan. Erotuksen hakeminen takaisin on omaan makuuni aivan liian kallista ja työlästä.

      Poista
    2. My Road to Half a Million14. huhtikuuta 2016 klo 9.13

      Tuo ei ole hyvä selitys. Tiedustelin asiaa Tanskan viranomaisilta ja he sanoivat, että tiliote omistuksista, verottajan leima ja sähköposti riittävät asian korjaamiseksi. Lisäksi voit niputtaa kolmen vuoden ajalta nämä asiat yhteen, jotta säästät aikaa.

      Poista
    3. Ottaen huomioon kuinka pienestä hankinnasta olisi tämän kampanjan puitteissa ollut kyse, on selitys mielestäni täysin järkevä. Salkussani ei ole muita tanskalaisia osakkeita, joten takaisinperintä olisi tullut koskemaan aivan liian pientä rahasummaa ollakseen millään tavalla perusteltua.

      Päätökseni välttää tanskalaisia osakkeita toistaiseksi perustuu tässä Nordnetin blogiartikkelissa kuvattuun takaisinperintäprosessiin. Kommenttisi perusteella tuo prosessi saattaisi kuitenkin olla hieman odotettua suoraviivaisempi. Olisi kyllä mukava kuulla käytännön kokemuksia tuon takaisinperintäprosessin sujuvuudesta.

      Poista