26. syyskuuta 2016

Vincitin osakeanti

Osallistuin työpäivän päätteeksi Vincit Group Oyj:n huomenna alkavaa listautumisantia esittelevään tilaisuuteen, jossa käytiin läpi yrityksen tarinaa, tunnuslukuja ja ajatuksia tulevaisuudesta. Vincit on profiililtaan hyvin samanlainen yritys kuin Siili Solutions, jonka osakeantiin osallistuin huhtikuussa. Siilin tapaan Vincit pyrkii ketterän kehityksen ja osaavan henkilöstön avulla haastamaan kankeampia toimijoita ja haukkaamaan itselleen yhä suurempaa siivua kuuden miljardin euron arvoisesta kotimaisesta IT-markkinasta. Ammatillisessa mielessä arvostan Vincitin kotimaan kärkiyritysten joukkoon, eikä firma varmasti ole ansainnut Euroopan parhaan työpaikan titteliä sattumalta.

Antiin osallistumista harkitsevia hemmotellaan, sillä Inderes julkaisi tänään Vincitiä käsittelevän syväluotaavan sijoitustutkimuksen, jossa pureudutaan kattavasti yrityksen liiketoimintamalliin, tunnuslukuihin ja markkinatilanteeseen. Tutkimus on mielestäni suositeltavaa luettavaa kaikille kotimaisesta teknologiakentästä kiinnostuneille, vaikkei Vincitin osakeanti kiinnostaisikaan.

Pre-IPO-tilaisuudessa selvisi yrityksen toimintamalleista ja strategiasta monia asioita, joita on sellaisenaan vaikeaa lukea tunnusluvuista tai raporteista. Kuulin esimerkiksi että Vincitin organisaatiohierarkia on solumainen ja siten luonnostaan hyvin matala, mikä osaltaan mahdollistaa hieman tavanomaista kevyemmän kustannusrakenteen ja joustavuuden työn suunnittelussa ja johtamisessa. Firman perustaja Mikko Kuitunen vaikutti puheidensa perusteella kaikin puolin skarpilta tyypiltä ja hänen otteensa yrityksen eteenpäin viemiseen tuntui pragmaattisuudessaan aidon innostuneelta.

Omasta mielestäni Vincit vaikuttaa yritykseltä, joka tulee varmasti vielä kasvamaan ja kehittymään. Firma on tehnyt monia asioita oikein, ja omasta puolestani allekirjoitan johdon näkemyksen asioista monilta osin. Koska yritys tulee olemaan hyvin riippuvainen työntekijöistään, on henkilöstön sitouttaminen  henkilöstöannilla ehdottoman hyvä asia. Yrityksen kulttuuri ja sen ylläpitäminen kasvun myötä tulee varmasti olemaan tulevaisuudessa kriittistä, samoin kuin rekrytoimisen onnistuminen.

Osaavan henkilöstön löytäminen ja houkutteleminen tulee olemaan Vincitille merkittävä haaste, jopa merkittävämpi kuin mitä yritys itse haluaisi myöntää. "Parhaiden palkkaaminen" ja yrityskulttuurin vaaliminen eivät ole mitenkään uniikkeja valtteja, sillä käytännössä kaikki Vincitin kilpailijat käyttävät jo täysin samaa kaavaa. Mitään merkittävää kilpailuetua en siinä mielessä Vincitin hyväksi oikein osaa nähdä. Koska yritys toimii lähinnä Suomessa, on mielestäni riski osaavien työntekijöiden ehtymisestä todellinen. Kilpailu osaajista on tällä hetkellä erittäin kovaa erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Tilaisuudessa selvisi myös käytännössä koko yrityksen henkilöstön olevan suomalaisia ja päivittäisen työkielen olevan suomi. Mielestäni tämä tulee olemaan myös potentiaalinen kasvua rajoittava tekijä, sillä se tekee firmasta vähemmän houkuttelevan työpaikan ei-natiiveille työntekijöille. Johto toki vakuutteli koko henkilöstön kykenevän työskentelemään myös englanniksi, mutta omasta mielestäni esim. yrityksen laajentuminen ulkomailla ja työntekijäpohjan hajauttaminen tulevat olemaan merkittäviä haasteita, kun kansainvälisyys ei ole luonnostaan yrityksen DNA:ssa. Toimitusjohtaja Tomi Pienimäki sanoi itsekin uuden yrityskulttuurin olevan vaikea asia omaksua, tosin viittasi silloin firman oman työkulttuurin replikoimisen vaikeuteen.

En itse ole vielä aivan varma osallistunko antiin. Omat kvartaalibonukseni tipahtavat tilille vasta tämän viikon lopulla, joten voi olla että anti on siinä vaiheessa jo ylimerkitty, eikä oma merkintäni mene enää läpi. Todennäköisesti kokeilen silti laittaa minimimerkinnän vetämään, säästäähän siinä kuitenkin normaalisti ostomerkinnän lisäksi maksettavan Nordnetin* 7€ merkintäpalkkion.

Uskon annin olevan menestys. Samalla uskon myös myöhemmin avautuviin ostopaikkoihin, sillä pienen ja kohtuullisen tuntemattoman firman osake tulee nähdäkseni olemaan vaihdoltaan ainakin alkuvaiheessa hyvin alhainen - erityisesti kun valtaosa annin osakkeista tulee menemään instituutioille ja määräajaksi kahlituille työntekijöille. Kurssin voi siis odottavan heiluvan vielä runsaasti. Hyviä ostopaikkoja voi kärkkyä vuoden päästä henkilöstön alkaessa lunastaa omistuksiaan ja kahden vuoden päästä, kun avainhenkilöt saavat ryhtyä samaan.

Pahoittelut muuten viime aikoina hidastuneesta kirjoitustahdistani! Sain kesän jälkeen täytettyä erään tämän vuoden tavoitteistani, kun neuvottelin itselleni mojovan palkankorotuksen. Samalla työn vastuullisuus kuitenkin kasvoi ja matkustaminen lisääntyi merkittävästi. Tahtiin totutellessa bloggaaminen on jäänyt hieman taka-alalle, mutta pyrin kuitenkin jälleen lisäämään säännöllistä kirjoittelua jatkossa.

10 kommenttia:

  1. Moro! Hyvä kirjoitus Vincitista! Itsekin pohdin antiin osallistumista ja vielä aika 50:60-tilanne.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mielestäni kiinnostava ja sijoittamisen arvoinen firma, mutta veikkaan tosiaan että kelkkaan voi ehtiä vielä myöhemminkin.

      Poista
  2. Hei,

    Ehdit kyllä antiin, sillä se voidaan sulkea aikaisintaan tiistaina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tuon tiesinkin. Minulle on kuitenkin hieman epäselvää miten ylimerkintätilanteessa eri aikaan tulleita merkintöjä kohdellaan, eli suositaanko aikaisempia osallistujia vai pyritäänkö osakkeet tasaamaan kaikkien osallistujien kesken.

      Poista
    2. Oman käsitykseni mukaan ajalla ei ole merkitystä. Tosin muilla seikoilla voi olla. Ilmeisesti myyjä voi myydä periaatteessa kenelle haluaa.

      Poista
    3. Tuon minimimerkinnän läpi meneminen taitaa olla varsin todennäköistä.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kyllä, sekä työnantajana että sijoituskohteena.

      Poista
    2. Vaikutti olevan aika letkeä meno tuossa työpaikassa =D

      Poista
    3. Vapaa ja itseohjautuva meno kyllä, mutta sielläkin saa varmasti paiskia hommia ihan tosissaan jos meinaa pärjätä.

      Poista