25. helmikuuta 2016

Nordnetin ilmainen kaupankäyntitarjous

Nordnet* ilmoitti eilen ylittäneensä 500 000 asiakkaan rajan ja aikoo juhlistaa rajapyykkiä tarjoamalla yhden päivän ajan tiettyjä osakkeita ilman välityspalkkiota. Tiistaina 1.3.2016 on mahdollista käydä kauppaa Hennes & Mauritzin, Statoilin, Nokian, Novo Nordiskin ja Applen osakkeilla ilmaiseksi. Kun ottaa huomioon Nordnetin normaaliin hinnastoon kuuluvan 10€ minimipalkkion pohjoismaisten osakkeiden osalta ja yhdysvaltalaisten osakkeiden minimissään 15€ toimeksiantopalkkion, on nyt  tarjolla mahdollisuus hankkia pienempiä eriä mainittuja osakkeita varsin merkittävällä alennuksella. Kotimaisten osakkeiden ostaminen on tavallisestikin Nordnetissä ulkomaisia osakkeita edullisempaa, mutta harvemmin sitä silti ilmaiseksi pääsee Nokiaa tankkaamaan (jollei ole OP:n asiakas).

Kun luin kampanjasta, olin toki mielissäni mahdollisuudesta ilmaisiin toimeksiantoihin, mutta sen lisäksi ilahduin kampanjatarjoukseen valituista yhtiöistä. Vaikka valikoima on suppea, ovat kaikki tarjolla olevat vaihtoehdot mielestäni laadukkaita yrityksiä, joista osa on ollut omallanikin seurantalistalla jo jonkin aikaa. Jukka Oksaharju kirjoitti kaikista yrityksistä lyhyen yhteenvedon Nordnetin blogissa, mutta kävin itsekin yritykset pintapuolisesti läpi pohtiessani mahdollisten ostojen tekemistä:

Hennes & Mauritz

"Henkkamaukkaa" on pitkään pidetty laatuosakkeena, jota voi ostaa huoletta lähes markkinatilanteesta riippumatta. Osakkeen hinta on tullut neljänneksen alas vuodentakaisista huipuista ja tämänhetkistä hinnoittelua voi pitää kohtalaisen maltillisena, joskaan ei ehkä halpana. Yhtiö ilmoitti tammikuussa pitävänsä tämän vuoden osingon viime vuoden tasossa ja päivän kurssiin osinkotuottoa tulisi 3,81%. Lyhyellä aikajänteellä näen yrityksen arvonkehityksen suhteen jonkin verran mahdollisia haasteita, mutta pidemmällä aikavälillä näkymät ovat silti varsin valoisat. Mielestäni Hennes & Mauritz on nykyarvostustasolla houkutteleva ostos pitkään salkkuun.

Apple

Apple menetti hiljattain maailman arvokkaimman yhtiön tittelinsä Alphabetille (Googlelle), mutta tilanne voi yhä herkästi heilahtaa myös toiseen suuntaan. Applen markkina-arvo on tullut viime kesän huipuista H&M:än tapaan neljänneksen verran alas, mutta mielestäni arvostus ei silti ole vielä lähelläkään edullista tasoa. Yrityksen käteiskassa on valtava, mutta on hieman epäselvää löytyykö kassalle järkeviä investointikohteita. Moni myös epäilee Steve Jobsin valtakauden jälkeisen Applen kykyä mullistavien innovaatioiden kehittämiseen, sillä vuonna 2010 julkaistun iPadin jälkeen yrityksen julkistukset ovat olleet lähinnä asteittaisia parannuksia jo olemassa oleviin tuotteisiin. Pidän itse Applea yhä eräänä maailman innovatiivisimmista yrityksistä, joka kykenee mullistamaan kokonaisia toimialoja ja luomaan uutta liiketoimintaa tuotteilla joita kuluttajat eivät edes osanneet kuvitella tarvitsevansa. Appleen kohdistuvat odotukset ovat kuitenkin niin valtavat, että näen myös mahdollisena että kurssi tulee nykytasostaan vielä reilusti alas mikäli tulevat julkistukset eivät miellytä markkinaa. Yield on nykykurssilla jo reilusti yli kahden prosentin, joka on Applen kaltaisen megayhtiön osakkeesta jo varsin paljon.

Statoil

Norjan suurin pörssiyritys Statoil on luonnollisesti kärsinyt öljyn hinnan romahduksesta muiden öljy-yhtiöiden tapaan. Oslon pörssissä listatun yrityksen markkina-arvo kärsii öljyn hinnasta myös epäsuorasti, sillä Norjan kruunun kurssi korreloi vahvasti öljyn hinnan kanssa ja kruunuissa noteerattu osake saa sitä kautta vielä ylimääräisen negatiivisen kertoimen markkina-arvoonsa. Pidän Statoilin konkurssiriskiä markkinatilanteesta huolimatta varsin pienenä, mikä tekee yhtiöstä hyvän ostoehdokkaan mikäli tekee mieli yrittää hyötyä öljyn hinnan vääjäämättömästä noususta. Osinkoa on nykykurssilla luvassa n. 6,5%.

Novo Nordisk

Lääkealan yritys Novo Nordisk on mielestäni erittäin laadukas yritys, jonka kurssi on tullut alkuvuonna roimasti alas markkinoiden oltua tyytymättömiä tulosjulkistukseen. Näen itse nykyarvostustason yhä hieman ongelmallisena, mutta vaikka näin ei olisi, välttäisin muutenkin tanskalaisiin osakkeisiin sijoittamista tällä hetkellä. Tanskan arvopaperikeskuksen ja veroviranomaisten tekemien osinkokäytäntömuutosten myötä tanskalaisten yritysten maksamista osingoista peritään automaattisesti 27% lähdeveropidätys normaalin verosopimukseen pohjautuvan 15% sijaan. Tuon erotuksen joutuu nykyään itse perimään Tanskan verohallinnolta takaisin, joka on omasta mielestäni siinä määrin turhauttavaa byrokratiaa, että mieluummin vältän ostoja kokonaan.

Nokia

Nokian tilanteesta tuskin tarvitsee kovin kattavasti kirjoittaa, sen verran traumaattinen yhtiön romahdus on ollut suomalaisille. Nykymuodossaan yritys on jo varsin kaukana mobiilijättiaikakaudestaan, mutta "entisen suuruuden" stigma on silti yhä vahva. Olen ollut jo pitkään havaitsevinani Nokian kurssikehityksessä jonkinasteista negatiivista tendenssiä. Siinä missä yrityksiin liittyvät positiiviset uutiset aiheuttavat yleensä positiivisen kurssireaktion, tuntuu että Nokian täytyy ylittää parhaatkin odotukset roimasti saadakseen vastaavan reaktion aikaan. Vastaavasti kurssi tuntuu heilahtavan herkästi alaspäin, vaikka mitään varsinaista negatiivista tietoa ei olisi tullut ilmi. Osinkosalkkuni pieni Nokia-omistus on tällä hetkellä 15% pakkasella, mutta mielestäni yrityksen tulevaisuudennäkymät alkavat näyttää yhä enemmän ja enemmän positiivisilta. Nokian käynnissä oleva yhdistyminen Alcatel-Lucentin kanssa on toki jonkinasteinen riski, mutta samaan aikaan se on mielestäni myös valtava mahdollisuus. Nokia panostaa yhä aktiivisesti tutkimukseen ja yrityksen patenttisalkku on erittäin kattava. Esimerkiksi sähköautojen yleistyminen ja Internet of Things -kehitys ovat selviä  trendejä jotka tulevat kasvattamaan Nokian lisenssituloja lähitulevaisuudessa. Yrityksen osinkotuotto pyörii tällä hetkellä n. 5% tuntumassa ja olisin nykykurssilla ehkä valmis tekemään pienen lisäoston pitkään salkkuun.


En ole vielä päättänyt tartunko ilmaistarjoukseen. Olen periaatteessa päättänyt olla tekemättä lisäsijoituksia osinkosalkkuuni ennen kuin olen saanut indeksisalkun arvon vähintään yhtä suureksi. Nordnetin tarjous on kuitenkin poikkeustilanne, jonka myötä harkitsen  päätöksestä lipsumista. Ostojen myötä saisin hajautettua hyvin edullisesti osinkosalkun Suomipainoa edes hieman kansainvälisemmäksi ja samalla myös valuuttahajautus paranisi. Hankittujen osakkeiden osingot voisin sitten loppuvuoden aikana laittaa kiinni indeksisalkkuun.

Onneksi tässä on vielä muutama päivä aikaa harkita ja seurata markkinatilannetta.


8 kommenttia:

 1. Olen joskus miettinyt, että missä määrin hetkellinen tarjous voi boostata yrityksen hinnan nousuun. Ei tietty Appleä, mutta jos kaikissa pohjoismaissa saa Helsingin pörssin Nokiaa halvalla...

  Eli voiko hinta nousta kampanjan myötä? Koska Nordnet on sen verran iso tekijä, niin uskoakseni voi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokihan se on mahdollista, mutta luulen näiden yhtiöiden päivittäisen vaihdon olevan sen verran suurta ettei edes Nordnet aivan valtavaa heilahdusta saa aikaan. Sen sijaan esim. marraskuun digiyhtiökampanja saattoi vaikuttaa kursseihin näkyvästi. Kampanjan aikanahan saattoi treidata vaihdoltaan vähäisempiä Siili Solutionsia ja Verkkokauppa.comia euron hintaan.

   Poista
 2. Juuri tätä postausta minä tarvitsin, kiitos! :) mieli tekisi käyttää tarjous hyväksi, mutta se olisi vastoin omaa sijoitussuunnitelmaa.. Aika usein Nordnetillä on ollut näitä kivoja pikku tarjouksia, eikä tämäkään kait jää viimeiseksi. Täytyy laskeskella..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmasti jää viimeiseksi kampanjaksi, mutta joka kampanjassa ei välttämättä ole tarjolla mielenkiintoisia yrityksiä. Pelkän tarjouksen vuoksi osakkeiden ostaminen ei kuitenkaan ole järkevää, vaan yrityksiin sijoittamisen tulisi silti olla harkittua ja perustua fundamentteihin ja omaan strategiaan. Tuo ilmainen kaupankäynti vain antaa hieman lisää "virhemarginaalia" normaaleihin hintoihin verrattuna, erityisesti jos hankinnat ovat pieniä.

   Poista
 3. Itsellä ollut Apple kiikarissa jonkun aikaa ja pieni siivu varmaan salkkuun napsahtaa. H&M on myyty poissa siirtäessäni Ruotsalaisia osakkeita Nordnettiin ja voi hyvin olla aika palata omistajaksi.

  VastaaPoista
 4. Aika ristiriitainen suhtautuminen minulla näihin välityspalkkiotarjouksiin. Toki jos on ollut aikeissa muutenkin ostaa ko. yhtiöiden osakkeita, niin nyt on hyvä sauma siihen, mutta pitkässä juoksussa parin osakekaupan välityspalkkiolla ei juuri ole merkitystä. Eihän itse osake kuitenkaan ole (välttämättä) alennuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on. Etenkin jos yhtään isompia positioita liikuttelee eikä treidaa aktiivisesti, niin välityspalkkioiden merkitys on pidemmän päälle varsin merkityksetön.

   Poista
 5. One apple a day keeps the doctor away? =D

  VastaaPoista