19. huhtikuuta 2016

Siili Solutionsin osakeanti

Siili Solutions on kotimainen IT-yritys, joka on tullut tunnetuksi nykyaikaisesta Lean-periaatteisiin nojaavasta ketterästä ohjelmistokehityksestä. Olen seurannut yritystä ammatillisessa mielessä jo pitkään ja oma fiilikseni Siilistä on yleisesti ottaen varsin positiivinen. Minulla on pari tuttua, jotka ovat työskennelleet Siilissä ja onpa minuakin joskus yritetty headhuntata yritykseen töihin. Vaikka uramielessä olen ollut enemmän kiinnostunut muista yrityksistä, olen silti puoliaktiivisesti seurannut Siilin kurssikehitystä vuoden 2012 First North -listauksesta lähtien.

Siili on Verkkokauppa.comin ohella toinen First North -listan yritys jota pitänyt silmällä. Vaikka First North -lista on Kauppalehden tuoreen artikkelin mukaan "Pörssin hyvin piilotettu salaisuus", olen itse hieman vierastanut listan yrityksiä osakkeiden pienen vaihdon vuoksi. Kenties sen takia huomioni heräsikin, kun Siili ilmoitti listautumisestaan Helsingin pörssin päälistalle ja toteuttavansa listautumisen yhteydessä osakeannin 7,25 euron kappalekohtaiseen merkintähintaan.

Perehdyttyäni osakeannin yksityiskohtiin hieman tarkemmin, päätin osallistua antiin 100kpl minimimerkinnällä. Ennen merkintäajan alkamista Siilin osake pyöri jatkuvasti n. 7,40-7,60€ haarukassa ja ihmeekseni kurssissa oli koko osakeannin ajan yli 15 sentin preemio merkintähintaan verrattuna. Toisin sanoen osakeannissa oli mahdollista hankkia osakkeita yli 2% markkina-arvoa edullisemmin. Laskeskelin myös, että ilmaiseen osakeantiin osallistumalla säästöä tulisi itselleni lähes prosentin verran, kun välttäisin normaalien ostojen päälle tulevan Nordnetin* 7€ merkintäpalkkion.

Ennen sijoituspäätöksen tekemistä perehdyin toki myös Siilin tunnuslukuihin ja Inderesin analyysiin, joiden pohjalta totesin sijoituksen mielestäni järkeväksi. Täytyy silti myöntää antitapahtumaan osallistumisen itsessään tuntuneen jossain määrin houkuttelevalta, sillä en ole aikaisemmin osallistunut pörssilistattujen yritysten osakeanteihin. Siilin tunnuslukuja ja antia on käsitelty hyvin muutamassa tuoreessa blogimerkinnässä ennen ja jälkeen merkintäajan alkamisen:


Antiin oli mahdollista osallistua Invesdorin tai Alexander Corporate Financen verkkopalveluiden kautta. Valitsin näistä jälkimmäisen, sillä vaikutti siltä että Invesdor olisi vaatinut merkinnän toteuttamiseksi uuden asiakastilin luomisen. Ounastelin hieman että anti saattaisi olla suosittu ja merkintäaika saatettaisiin katkaista ylimerkinnän vuoksi, joten päätin varmuuden vuoksi kärkkyä annin aukeamista heti maanantaina 4. päivä klo 9.30. Antiin osallistuminen sujui mutkitta ja alle viiden minuutin kuluttua olin suorittanut merkinnän, siirtänyt tarvittavan summan tililtäni ja allekirjoittanut merkinnän digitaalisesti.

Tein merkinnän osinkosalkkuuni, jota olen edellisen merkintäni mukaisesti alkanut väliaikaisesti painottaa hieman enemmän. Osinkosalkun strategiaankin nähden merkintä kasvattaa salkun kotimaisten ja euromääräisten osakkeiden osuutta hieman liikaa, mutta päädyin kuitenkin tekemään oston päästäkseni hieman lähemmäs Superluottoon vaadittavaa allokaatiota. 725 euron arvoinen minimimerkintä oli mielestäni juuri sopivan kokoinen, sillä sen enempää en halua painottaa yritystä tai kotimaisia IT-toimittajia salkussani.

Aavistukseni osakeannin suosiosta osui oikeaan, sillä viikko osakeannin alkamisen jälkeen ilmoitettiin annin keskeyttämisestä. Anti oli jo viikossa ylimerkitty 3,6-kertaisesti, joten antiin osallistuneet joutuivat jännittämään sitä kuinka suuri osuus merkityistä osakkeista hyväksyttäisiin vahvistetuiksi. Sain itse keskiviikkona 13. päivä sähköpostitse vahvistuksen, jonka mukaan olin saanut merkittyä koko minimerkintämäärän, mutta ainakin Sharevillen keskusteluissa useampi antiin osallistunut sijoittaja totesi omien merkintöjensä tulleen leikatuksi.

Merkityt osakkeet ilmestyivät vihdoin tänään salkkuuni Nordnetissä* ja kaupankäynnin osakkeilla pitäisi virallisesti alkaa huomenna. Jos osakeannin aikainen preemiokurssi tuntui korkealta, niin annin keskeyttämisen jälkeen osakkeen kurssi on suorastaan villiintynyt. Tämän päivän 8,90€ päätöskurssilla nousua parin viikon takaisesta merkintähetkestä on tullut peräti 22,76%. Vaikka tarkoitus on istua osakkeen päällä vuosien ajan, on viidenneksen alkukiihdytys silti ihan mukava lähtökohta holdaamiselle.

Mikäli lukijoiden joukossa on antiin osallistuneita: Olisi mielenkiintoista kuulla kuinka suuria määriä osakkeita onnistuitte haalimaan!

1 kommentti: