1. elokuuta 2016

Q2 2016 kvartaalikatsaus

Elokuu pyörähti käyntiin, mikä tarkoittaa sitä että kesäloma on kokonaisuudessaan ohi ja on taas jälleen aika palata arkirutiineihin. Tein heinäkuussa päätöksen lomailla myös blogin pitämisestä. Vaikka blogikirjoittelu on mielestäni hauskaa ja mielekästä hommaa, koin olevani sen verran loman tarpeessa, että senkin pienen lisäkuorman välttäminen oli mielestäni järkevää kunnollisen palautumisen varmistamiseksi.

Tämä Q2 kvartaaliraportti tuleekin tällä kertaa hieman jälkijunassa. Pyrin piakkoin kirjoittamaan myös oman yhteenvedon kesän Brexit-alennusmyynnistä tekemistäni ostoista sekä sijoitusstrategiani pienistä muutoksista. Nyt kuitenkin toisen kvartaalin tapahtumiin:

Kuten hieman odottaa saattoi, vuoden toinen neljännes oli volatiilia aikaa. Ihan alkuvuoden kaltaiseen vuoristorataan ei ylletty, mutta kauheasti ei jäänyt puuttumaankaan. Helmikuun pohjilta alkanut nousuralli antoi koko ajan ymmärtää suuremman korjausliikkeen olevan edessä, mutta notkahdukset oikenivat aina vain korkeammiksi huipuiksi ja Brexit-shokista huolimatta pian dipin jälkeen nähtiin jälleen jo S&P500-indeksin uudet huippulukemat. Öljyn hinta nousi polkuhinnoista hieman järkevämmälle tasolle, mutta mm. pankkiala pysyi yhä matalan korkotason myötä kanveesissa.

Tein itse huhtikuussa pienen päivityksen sijoitusstrategiaani, jonka myötä aloin painottamaan osinkosalkkuani aikaisempaa voimakkaammin saavuttaakseni Nordnetin Superluoton* edullisimman kultatason vaatiman hajautuksen. Teinkin huhti-toukokuussa useita lisähankintoja ja toukokuun lopussa aktivoin luototuksen osinkosalkkuuni, hieman ennakoiden kesälle ennustettua kurssimyllerrystä.

Superluotolle tulikin käyttöä, kun ehdin käyttää valtaosan käteiskassastani Brexit-äänestystä edeltäneen kurssilaskun aikoihin, ennen kuin yllättävä äänestystulos syöksi kurssit roimasti alemmalle tasolle. Käytin kesäkuun lopun dipin aikoihin lähes koko edullisimman tason luottolimiittini osake- ja ETF-ostoihin, joka osoittautui näin jälkikäteen katsottuna hyväksi liikkeeksi: Koko salkku hyppäsi heti Q3 alussa reilusti kaikkien aikojen ennätykseensä.

Osakesalkun tunnusluvut Q2 lopussa
Salkun markkina-arvo €24 616,83
Salkun hankintahinta €23 966,51
Salkun tuotto (€) €650,32
Salkun tuotto (%) 2,71%
Irroneet osingot ja myyntivoitot €629,05

Osakesalkun markkina-arvo toisen vuosineljänneksen lopulla oli 24616,83 euroa, joka on 10001,83 euroa eli prosentuaalisesti 68,44% enemmän kuin Q1 lopussa. Uutta rahaa salkkuun päätyi kvartaalin aikana 8070,10 euroa, jota ilman markkina-arvo on noussut kaikkiaan 1931,73 euroa - siis 13,22 prosenttia! Tämän lisäksi osinkoja kertyi osinkokevään aikana 352,85 euroa ja myyntivoittoja 94,60 euroa, joten numeroiden valossa tuottoa on kertynyt kerrassaan mainiosti! Markkina-arvo sisältää edullista Superluottoa yhteensä 3000 euron arvosta, joten salkun velaton arvo kvartaalin lopussa oli 21616,83 euroa.


Osakesalkun muutokset Q2 aikana
Uusia sijoituksia salkkuun €8070,10
Markkina-arvon muutos (€) €10001,83
Markkina-arvon muutos (%) 68,44%
Osinkoja €352,85
Myyntivoittoja €94,60
Markkina-arvon muutos ilman uusia sijoituksia (€) €1931,73
Markkina-arvon muutos ilman uusia sijoituksia (%) 13,22%

Salkkujen välinen jakauma osoittaa hyvin edellisen kvartaalin osinkosalkkuun kohdistuneen fokuksen. Allokaatio on karannut hyvin osinkosalkkupainotteiseksi, kun alkuperäisen sijoitussuunnitelmani mukaan indeksisalkun tulisi aina olla salkuista suurin. Tällä hetkellä olen kuitenkin tyytyväinen jakaumaan, sillä osinkosalkun painottaminen on mahdollistanut vivun käytön ja siten korkeamman tuoton hakemisen.


TWR-tuottoja tarkastellessa käy selväksi, että suorat osakepoiminnat ovat tuottaneet Q2 aikana reippaasti enemmän kuin passiivinen indeksisijoittaminen. Vastaavanlainen trendi näkyi myös Q1 aikana. Niinpä en ole kovinkaan pahoillani siitä, että osinkosalkku on saanut kvartaalin aikana indeksisalkkua enemmän huomiota.

Salkkujen Q2 TWR-tuotot
Indeksisalkku €224,46 +3,33%
Osinkosalkku €1294,36 +13,40%
Satelliittisalkku €558,92 +44,01%

Brutto-osinkoja kertyi Q2 aikana ennätysmäärä, mikä ei ole yllättävää salkun suuren Suomipainon vuoksi. Jatkossa saan toivon mukaan osinkojen kertymistä hajautettua hieman enemmän koko vuoden varrelle. Mukavana puoli osinkokeväässä oli se, että sain kerralla täytettyä tämän vuoden osinkotavoitteeni, vaikka vuoden loppuun oli vielä yli kuusi kuukautta aikaa!Kokonaisvarallisuuttani tarkastellessa kehitys näyttää kulkevan yhä varsin tasaisesti oikeaan suuntaan. Nettovarallisuutta kertyi vuosineljänneksen aikana 7070,59 euroa lisää, eli kasvua kertyi kvartaalitasolla 4,30 prosenttia. Keskimääräinen kvartaalikasvu vuoden 2015 alusta laskien on ollut 4,4 prosenttia, joten Q2 kasvu oli siis hyvin lähellä keskiarvoa. Kokonaisvarallisuus Q2 lopulla oli yhteensä 177425,73 euroa.Olen hyvin tyytyväinen omaisuuteni tasaiseen kasvutahtiin, mutta kuten edellisessä kvartaaliraportissakin, projektio ennustaa nyt vuoden lopulle n. 193000 euron nettovarallisuutta. Tavoitteeni tälle vuodelle on yhä 200000 euroa, joten jotain täytyy yrittää keksiä loppuvuoden ajalle tuon tavoitteen saavuttamiseksi. Jotain ajatuksia olen ehtinyt jo miettiäkin asian tiimoilta, mutta niistä lisää seuraavissa merkinnöissä.

2 kommenttia: