7. tammikuuta 2018

Vuoden 2017 vuosi- ja varallisuuskatsaus

Vuosi 2017 vierähti omalta osaltani ohi hyvin kiireisissä merkeissä. Jätin blogin väliaikaisesti täysin taka-alalle, kun keskityin käyttämään aikaani asioihin, joilla olisi pidemmän päälle oman elämäni ja talouteni kannalta suurempia vaikutuksia.

Vaikka blogikirjoittelu oli paussilla, oli vuosi sijoittamisen ja vaurastumisen tavoittelun kannalta silti varsin tapahtumarikas. Työelämässä asiat etenivät hyvään suuntaan, mikä näkynee positiivisena palkkakehityksenä tulevaisuudessa. Osakesijoittaminen jatkui entiseen malliin suorien osakepoimintojen ja säännöllisen ETF-kuukausisäästämisen muodossa. Vuoden aikana kastoin myös varpaani ensimmäistä kertaa täysin uusiin sijoitusteemoihin, asuntosijoittamiseen sekä fyysisiin jalometalleihin.

Passiivisista indeksisijoituksista koostuva indeksisalkkuni on yhä koskematon myyntien suhteen ja tavoiteallokaatioon ei tullut vuoden aikana muutoksia. Pyrkimyksenäni on yhä pitää tämä salkku osakesalkkuni suurimpana omistuksena. Viime vuosi osoitti miksi se on järkevää: Suorista osakepoiminnoista koostuvan osinkosalkkuni kannalta vuosi oli erittäin heikko. Turhan huolimattomasti velkavivulla tehdyt ostot ja maltin puutteessa putoaviin puukkoihin tarttuminen saivat salkun dippaamaan peräti 26% verran! Onneksi salkku on vain pienehkö osuus kokonaisvarallisuudestani ja kaiken kaikkiaan nettovarallisuuteni kehittyi selvästi positiiviseen suuntaan.Vuoden lopussa osakesalkkuni markkina-arvo oli 30935,32 euroa, joka on 8.52% enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Salkku oli suurimman osan vuodesta vahvasti painottunut osinkosalkun puolelle, mutta vuoden loppua kohti purin aktiivisesti Superluoton* käyttöä ja kampesin allokaation indeksisalkun puolelle.


Osinkoja kertyi vuoden aikana 1105,35 euroa, eli 375.28€ (51.40%) edellistä vuotta enemmän. Historiallisesti osinkoja on tähän mennessä irronnut kaikista osakesalkuistani yhteensä 1839,13 euroa. Yli tuhannen euron vuotuiset osingot ovat ihan mukava merkkipaalu!
Kvartaaliseurantaa katsoessa huomaa selvästi, miten osakesalkun kohtuullisen tasainen kasvu sakkasi täysin vuoden 2017 aikana. Tämä on asia, johon pyrin kiinnittämään huomiota jatkossa ja toivon mukaan saan kehityksen taas raiteilleen tänä vuonna.Nettovarallisuuteni jatkoi kasvuaan ja rikkoi vuoden viimeisen kvartaalin aikana 200 000€ rajapyykin! Vuotuista kasvua kertyi 8,12%, joka on yli 10 prosenttiyksikköä vähemmän kuin parina aikaisempana vuotena. Osinkosalkun heikko menestys vaikutti selvästi kasvuun, mutta osasyynä olivat myös sijoitusasuntoon tehdyt investoinnit, jotka tuovat onneksi kuitenkin tulevaisuudessa lisää kassavirtaa.


Yhteenvetona voi todeta, ettei viime vuosi ollut sijoitusmielessä mitenkään ihanteellinen, mutta varallisuuteni kasvuun voi silti olla kohtuullisen tyytyväinen. Olen tyytyväinen myös siihen, että osakesalkkuni on pitkästä aikaa taas indektivoittoinen, mutta vuoden valopilkkuja olivat ehdottomasti saavutetut merkkipaalut:

 • Yli 30k€ osakesalkku
 • Yli 1000€ edestä vuotuisia osinkoja
 • Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen arvo yli 10k€
 • Yli 200k€ nettovarallisuus

Tältä pohjalta on hyvä lähteä miettimään tavoitteita alkavalle vuodelle 2018. Niistä lisää seuraavissa kirjoituksissa. Hyvää uutta sijoitusvuotta kaikille!

2 kommenttia:

 1. Kirjotus antaa hyvin motivaatiota tehdä pieniä muutoksia ja laskea tarkemmin niitä osinkotuottoprosentteja sijoituksia tehdessä. Jos suoraan kerron oman salkkuni kolmella jotta pääsee tuonne 30k€ kerhoon niin osinkoja tulisi silti vain ~600€ verran :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että motivoi! :) Osinkotuottoprosentin laskeminen on mielestäni ihan hyödyllinen harjoitus, niin kuin Oksaharjukin tänään blogissaan totesi.

   Pelkän osinkotuottoprosentin perässä ei uusia sijoituksia kuitenkaan kannata tehdä, vaan pitää silti huoli että osingon takana on kasvavaa liiketoimintaa. Jos vielä onnistuu sijoittamaan kasvavaa osinkoa tarjoaviin yrityksiin, niin holdailun myötä tuo tuottoprosenttikin nousee ihan mukavasti!

   Poista