3. huhtikuuta 2016

Q1 2016 kvartaalikatsaus

Vuoden alku oli piensijoittajan näkökulmasta hyvin mielenkiintoinen. Ne, jotka kuvittelivat perinteisen tammikuuilmiön nostavan kursseja joutuivat pettymään karvaasti, kun markkinat lähtivät reippaanlaiseen laskuun heti tammikuun alussa. Toisille tämä oli myös ilouutinen, sillä viime syyskuun pikaista dippiä lukuunottamatta yhtä otollisia ostopaikkoja ei ollut näkynyt hetkeen. Ne fiksut sijoittajat, jotka olivat malttaneet kerätä käteiskassaa kalliiden kurssien aikana ja jotka malttoivat vielä olla tuhlaamatta koko kassaansa ensimmäisiin pikkunotkahduksiin pääsivät tekemään ostoksia hyvään hintaan.

Aloitin blogini pitämisen tammikuun alussa ja samalla aloitin uuden sijoitusstrategiani jalkauttamisen. Minulla oli alkuvuodesta käteiskassaa n. 10% suhteessa kaikkiin sijoituksiini, mutta pienen kokonaissumman vuoksi tämä kului käytännössä muutamaan hieman hätiköityyn ostoon. Hankkimani VNQI- ja VXF-ETF:ät olivat ostohetkellä toki historiallisesti kohtuullisen edullisia, mutta malttamalla venyttää ostoja hieman myöhemmäksi olisin saanut poimittua osakkeet roimasti edullisemmin. Valitettavasti pienet summat eivät kustannusten vuoksi mahdollistaneet asteittaisten osto-ohjelmien tekemistä, kun ainoa käyttämäni välittäjä on Nordnet, jonka toimeksiantopalkkiot eivät houkuttele liian pieniin hankintoihin.

Kun sain muotoiltua suunnitelman salkkujeni tavoiteallokaatiosta kuntoon, tein päätöksen vältää suoria romahduksen aikana suoria osakesijoituksia ja keskittyä indeksisalkkuni kasvattamiseen siihen saakka, että saisin sen painoltaan vähintään yhtä suureksi kuin osinkosalkkuni. Päätös onkin pitänyt kohtuullisen hyvin, joskin lipsuin tekemään pieniä lisähankintoja Nordnetin tarjouskampanjassa. Muutoin ainoat suorat osakeostot tein satelliittisalkkuni salliman allokaation puitteissa. Olen sittemmin hieman alkanut kyseenalaistaa päätöstäni pelkään indeksisalkkuun keskittymistä ja tulen todennäköisesti palaamaan alkuperäiseen tavoitteeseni, joka on salkkujen välisen tavoiteallokaation saavuttaminen vuoden loppuun mennessä.

Nyt ensimmäisen kvartaalin ollessa ohi alkaa kurssiromahduskin olemaan takanapäin ja salkkuni omistukset ovat kirineet jo lähelle lähtöruutua. Ensimmäisen kvartaalin jälkeen salkun tunnusluvut näyttävät seuraavilta:

Osakesalkun tunnusluvut Q1 lopussa
Salkun markkina-arvo €14 615,00
Salkun hankintahinta €14 987,46
Salkun tuotto (€) -€372,46
Salkun tuotto (%) -2,49%

Osakesalkkuni markkina-arvo kvartaalin lopulla on 14615,00 euroa, joka on 5598,05 euroa eli prosentuaalisesti 62,08% enemmän kuin vuoden alussa. Kun arvosta vähennetään salkkuun tehdyt uudet sijoitukset, käy ilmi salkun arvon laskeneen 2,21% kvartaalin aikana. Ilman satelliittisalkkuun tekemiäni pohjahintaisia ETE- ja Fortum-sijoituksia luku olisi vielä roimasti karumman näköinen. Pitää kuitenkin huomioida, että vuosineljänneksen aikana irronneet osingot käsittävät arvonlaskusta yli puolet, joten reaalisesti pudotusta tuli n. prosentin verran.


Osakesalkun muutokset Q1 aikana
Uusia sijoituksia salkkuun €5797,37
Markkina-arvon muutos (€) €5598,05
Markkina-arvon muutos (%) 62,08%
Osinkoja €177,89
Myyntivoittoja 0
Markkina-arvon muutos ilman uusia sijoituksia (€) -€199,32
Markkina-arvon muutos ilman uusia sijoituksia (%) -2,21%


Salkkujen välisestä jakaumasta huomaa, että tavoiteallokaatioon on vielä hieman matkaa. Tarkoituksenani on pitää indeksisalkun paino vähintään yhtä suurena kuin osinkosalkku ja välttää satelliittisalkkuun sijoituksia, mikäli sen osuus nousisi uusien sijoitusten myötä yli kymmeneen prosenttiin salkkujen yhteisarvosta.


Salkkujen välinen jakauma
Indeksisalkku €5759,00 39,40%
Osinkosalkku €7482,00 51,19%
Satelliittisalkku €1374,00 9,40%
Yhteensä €14615,00 100%

Kaikkiaan arvo-osuustileilläni oleva varallisuus nousi kvartaalin aikana 23678,15 euroon. Eläkesalkkuni osuus kokonaisuudesta on vielä tässä vaiheessa varsin merkittävä, mutta toivon mukaan sen osuus pienenee vauhdilla tulevien kvartaalien myötä.

Varallisuus arvo-osuustileillä
Osakesalkut €14615,00
Eläkesalkku €7689,15
Käteisvarat €1374,00
Yhteensä €23678,15

Brutto-osinkoja kerkesin maaliskuun loppuun mennessä kuittaamaan kaikkiaan 177,89 euron edestä. Summa on jo lähes puolet tämän vuoden osinkotavoitteestani ja suurimmat osingot ovat vielä edessäpäin, joten tässä vaiheessa on jo selvää että vuotuinen tavoite tulee täyttymään. Pitää asettaa ensi vuonna hieman kunnianhimoisempi tavoite.

Q1 osingot
VNQI €1,45
Kone €19,60
VXF €5,16
Nordea €151,68
Yhteensä €177,89Myös kokonaisvarallisuuteni jatkoi karttumistaan jokseenkin tasaiseen tahtiin laskumarkkinasta huolimatta. Nettovarallisuus karttui 7088,33 eurolla vuoden alusta, mikä tarkoittaa 4,5 prosentin kasvua kvartaalitasolla. Kokonaisvarallisuuteni on tällä hetkellä 164574,76 euroa. Suurimpana ajurina vaurastumiselle tässä kvartaalissa olivat osakesäästöt sekä vestautuneet optiot. Kasvu oli tällä vuosineljänneksellä lähes prosenttiyksikön verran suurempaa kuin vuotta aikaisemmin, joten kasvutahtiin voi olla tyytyväinen.Nykyisellä n. 4,5-5% kvartaalikasvulla vuoden lopun projektio on n. 190000 euroa, mikä on kymppitonnin alle 200000 euron vuositavoitteeni. Tavoite on edelleenkin mahdollinen, mutta vaatinee onnistuakseen hieman nykyistä suurempaa säästöastetta ja osakesalkun parempaa kehitystä. Tavoitteeni mukaisesti yritän myös saada sovittua palkankorotuksesta tämän vuoden aikana, mikä onnistuessaan helpottaa tavoitteen saavuttamista.

En ole vielä ehtinyt juurikaan lukemaan muiden bloggaajien kvartaaliraportteja, joten en osaa sanoa miten oma salkkuni on pärjännyt suhteessa muihin. Täytyy varata lukemiselle hieman aikaa lähipäivinä. On myös mielenkiintoista seurata miten vuosi jatkuu tästä eteenpäin. Joidenkin kevätosinkojen tipahtamista arvo-osuustilille voi vielä odottaa, mutta osinkokauden loputtua edessä taitaa olla paluu "arkeen", eli indeksisijoittamiseen ja satunnaisiin osakepoimintoihin.

2 kommenttia:

  1. Itse veikkaan että pääsen 100k todennäköisesti ensi vuonna =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä säästämiseen ja sijoittamiseen! 100k on kyllä hieno merkkipaalu, etenkin kun se koostuu kohtuullisen vähävolatiilisesta varallisuudesta kuten itselläsi.

      Poista