25. huhtikuuta 2016

Satelliittisalkun nousukiito

Avasin helmikuun alussa itselleni uuden satelliittisalkun, jonka tarkoituksena on tarjota vastapainoa ydinsalkuilleni, joihin sijoittamista olen pyrkinyt sääntelemään kohtuullisen tarkasti. Siinä missä indeksisalkku koostuu passiivisista kuukausisijoituksista ja osinkosalkullakin on jokseenkin harkittu tavoiteallokaatio, satelliittisalkullani ei ole tällaisia rajoituksia. Ainoa sääntöni salkulle on, että siihen ei saa sijoittaa, mikäli sen paino nousee yli kymmeneen prosenttiin kolmen salkun kokonaispainosta. Näin saan maustettua sijoitusharrastustani spekulatiivisilla ja lyhytjänteisillä sijoituksilla, mutta pidettyä riskin kuitenkin hallittuna.

Tähän asti olen tehnyt satelliittisalkkuun vain kaksi sijoitusta, joista molemmista kirjoitin merkinnät helmikuussa:


Tein molemmat sijoitukset kurssien tultua roimasti alas. Fortumia tankkasin Q4-tulosjulkistuksen jälkeisestä 14% dipistä ja ETE-osto tuli tehtyä pohjahintaan 42% romahduksen jälkeen, kun markkinat hermoilivat öljyn hintaa, energia-alan yritysten pystyssä pysymistä ja ties mitä muuta.

Olivatko sijoitukset sitten onnistuneita? Näin pari kuukautta myöhemmin voi sanoa että siltä vaikuttaisi. Salkun Fortum-sijoitus on tällä hetkellä 39 euroa (+7,76%) plussan puolella, mutta tämän lisäksi osakkeesta irtosi tämän kuun alussa 46,20 euron osinko, joten käytännössä tuottoa on tullut 85,20€ (+14,49%). Saman tahdin jatkuessa tuottoa tulisi vuositasolla 65,30%, joten tyytyväinen voi olla.

Varsinainen täysosuma on kuitenkin ollut viikkoa myöhemmin erittäin lähelle pohjahintaa tekemäni 500 euron arvoinen ETE-osto. Reilun parin kuukauden aikana kurssipaniikki on laantunut, yrityksen pahimmat epäselvyydet hieman hälvenneet ja nyt vaikuttaa siltä ettei fuusio Williams Companiesin kanssa toteudukaan. Näiden tekijöiden johdosta kurssi on noussut pohjahinnasta roimasti ja omistuksella on tällä hetkellä arvoa 1350,50€ (+172,49%). Osakkeen arvo on siis 2,5 kuukaudessa yli 2,5-kertaistunut ! Tämän hetken p.a. tuottoprosentti on peräti 828,41%.

Miten sitten tästä eteenpäin? Tällä hetkellä satelliittisalkun osuus osakesalkuistani on yli 11%, mikä tarkoittaa että en voi tehdä salkkuun lisäsijoituksia. ETE on sen verran hyvä osinkolappu, että siitä en aio hetkeen vielä luopua. Saatan kuitenkin jossain vaiheessa tehdä omistuksen muodollisen siirron osinkosalkkuuni, mikäli päätän että se sopii pitkäaikaiseen sijoitusstrategiaani. Samalla se vapauttaisi satelliittisalkusta tilaa ja mahdollistaisi uusien sijoituksen tekemisen.

Fortumin kurssi on sen sijaan noussut sen verran korkeaksi, että pian saatetaan nähdä Ikiholdaajan ensimmäinen myynti. Tein sijoituksen alun perin vuoden-parin -aikajänteellä, mutta kurssi nousikin paljon nopeammin kuin kuvittelin, sillä uskoin suuren osingon irtoamisesta toipumisessa kestävän huomattavasti pidempään. Minulla on osinkosalkussani jo ennestään sen verran paljon Fortumia holdauksessa, että pieni keventäminen ja käteiskassan kasvattaminen voisi olla paikallaan.

Olen asettanut itselleni myyntihinnaksi 13,50€ kurssin, joka on sattumoisin sama kuin Inderesin tämänhetkinen tavoitehinta. Fortum julkistaa Q1 osavuosikatsauksensa ensi torstaina, joten tiedossa lienee ainakin jonkinlaista kurssiliikettä lähipäivinä. Oma fiilikseni on se, että kurssilla saattaa olla lievää nousupainetta osarin jälkeen, joten ajatuksenani on odottaa kurssin nousua tavoitehintaan ja sen jälkeen asettaa stop loss. Mikäli kurssi jatkaa nousuaan, passailen stop lossia hieman ylöspäin siihen asti että toimeksianto aikanaan toteutuu.

On toki myös mahdollista että osavuosikatsaus on vielä pessimistisiä markkinaodotuksiakin huonompi, jolloin kurssi tulee alas. Siinä tapauksessa jatkan holdaamista ja katselen myyntiä myöhemmin.

6 kommenttia:

 1. Et kai näin helposti luovu "ikiholdaaja" -sijoitusstrategiasta? :)

  Vakavasti puhuen, markkinoiden voittaminen taitaa olla aika vaikeaa varsinkin kun kyseessä on niinkin seuratut yhtiöt kuin Fortum, eli eikö parasta olisi vaan ostaa, unohtaa ja pitää "ikuisesti"? Itselläni on periaatteessa ikiholdaus-agenda, josta olen muutamia kertoja lipsunut myyntien muodossa. Yleisesti ottaen ei olisi kannattanut (pl. positiiviset verovaikutukset kun realisoituneet tappiot ovat kuitanneet myyntivoittoveroja).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä myymiseen on aikamoinen kynnys, kun niin leimallisesti itsensä on nimennyt holdaajaksi. :)

   Sijoitusstrategiasta luopumisesta ei varsinaisesti voi kuitenkaan puhua, vaan satelliittisalkkuni on tarkoitettu nimenomaan tämänkaltaista vapaata veivaamista varten. 90% osakesijoituksistani on ja tulee olemaan pysyvästi holdauksessa. Mikäli aikoisin istua satelliittisijoitustenkin päällä ikuisesti, olisin tuskin uskaltanut tehdä kumpaakaan näistä hyvin tuottaneista sijoituksista.

   Poista
 2. Onnittelut onnistuneista valinnoista! Itsellä toinen kierros on mennyt vähemmän ruusuisesti. Lyhyemmän aikavälin kaupassa on hyvä olla selkeät exit-säännöt, mutta niihinkin usein sujutetaan lausuma: annetaan voittojen juosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Fortumin osari oli jokseenkin kuvittelemani kaltainen, mutta markkina ei kuitenkaan tulkinnut sitä ajattelemallani tavalla. Holdaillaan siis ainakin vielä jonkin aikaa. ETE sen sijaan on jatkanut rullaamistaan. Osingon julkistamisen jälkeen kurssi on vain noussut entisestään ja käväisi hetken aikaa jopa +200% ostohinnasta!

   Poista
 3. Mihin perustat " nyt vaikuttaa siltä ettei fuusio Williams Companiesin kanssa toteudukaan"?
  Mielestäni tilanne on todella epäselvä ja sekava, enkä oikein tiedä itse mitä ETE sijoitukselleni tekisin. Riski, että fuusio toteutuukin on olemassa. Oletko arvioinut tuon todennäköisyyttä ja miten paljon kurssi rommaa jos näin käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merkinnän kirjoitushetkellä fiilis oli vahvasti sen suuntainen ettei fuusio olisi onnistumassa. Williams oli haastanut ETE:n oikeuteen, mikä nähtiin markkinoilla fuusionvastaisena signaalina ja lisäksi ETE oli juuri ilmoittanut tavanomaisen kokoisesta $0.285 osingosta.

   Nyt paria viikkoa myöhemmin tunnelma on taas huomattavasti epävarmempi. Uskon itse diilin ainakin alkuperäisessä muodossaan kariutuvan, mutta riski mergerin läpimenosta on toki olemassa. Tällöinkin on kuitenkin epätodennäköistä että kurssi tippuisi alle oman $4.29 ostohintani. Olen muutenkin siirtänyt ETE:n jo pitkään salkkuuni holdaukseen, joten kävi niin tai näin, en aio reagoida uutiseen mitenkään.

   Poista