13. huhtikuuta 2016

Pieni päivitys loppuvuoden sijoitusstrategiaan

Sijoitustrategiani pohjautuu suurimmalta osin kahteen eri salkkuun: Passiivisista ja vähäkuluisista indeksi-ETF:istä ja Superrahastoista* koostuvaan indeksisalkkuun sekä osinko- ja arvo-osakepoiminnoista koostuvaan osinkosalkkuun. Näiden lisäksi minulla on pieni vapaamuotoisempi satelliittisalkku, mutta sen merkitys on vähäisempi, sillä pyrin pitämään kahden pääsalkun osuuden vähintään 90 prosentissa kolmen salkun kokonaispainosta.

Ensimmäisen vuosineljänneksen lopun tilannetta tarkasteltaessa satelliittisalkku oli allokaatioltaan oikean kokoinen, mutta osinkosalkku oli kooltaan liian suuri suhteessa indeksisalkkuun. Strategiani mukaan sijoitusteni ytimenä toimivan indeksisalkun pitäisi aina olla salkuista painavin.


Epätyydyttävästä allokaatiosta johtuen olen alkuvuoden aikana pyrkinyt aktiivisesti kasvattamaan indeksisalkun kokoa välttämällä kokonaan suoria osakesijoituksia ja laittamalla indeksisalkun ETF-kuukausisäästöihin ja muihin ostoihin hieman ylimääräistä rahaa joka kuukausi. Pientä perusteltua lipsahdusta lukuunottamatta olenkin onnistunut tavoitteessa varsin hyvin: Kun vuoden 2015 tilinpäätöksessä osakepoiminnoissa oli kiinni 7137 euroa ja indekseissä 1645 euroa, on osakesalkun markkina-arvo tällä hetkellä 7240 euroa ja indeksisalkun 6245 euroa.

Salkkujen välinen ero on kaventunut vuoden alussa roimasti, mihin on osasyynä lisäsijoitusten ohella osinkosalkun indeksejä selvästi heikompi menestys sekä myös salkusta irronneet osingot, jotka ovat laskeneet markkina-arvoa. Tällä tahdilla näyttäisi että saavuttaisin salkkujen välisen tavoiteallokaation toisen vuosineljänneksen loppuun mennessä.

Uusi aikataulu tavoiteallokaation saavuttamiselle

Vaikka olen menestyksekkäästi malttanut välttää suoria osakepoimintoja, olen ollut tilanteeseen silti hieman tyytymätön. Omasta tiukasta säännöstäni johtuen olen jättänyt hyödyntämättä ainakin muutaman seurannassani olevan osakkeen kohdalle avautuneen selkeän ostopaikan, jotka olisivat ainakin lyhyellä aikajänteellä tuottaneet hyvin. Vaikka sitkeys ja oman linjan noudattaminen ovat sinänsä hyviä asioita joista on syytä olla tyytyväinen, jää tyytyväisyys oman strategian noudattamisesta silti kumman vaisuksi, kun mielessä pyörii vain menetetty arvonnousu.

Olenkin päättänyt hieman höllätä omaa sääntöäni, kuten edellisessä merkinnässäni mainitsin: Salkkujen välinen allokaatio on yhä tärkeimpiä tavoitteitani, mutta tavoiteajankohdaksi asetan tästä eteenpäin tämän vuoden lopun. Saatan siis näin ollen tehdä vapaammin hankintoja myös osinkosalkkuun, kunhan pyrin vuoden loppuun mennessä saamaan salkut tasattua.

Samalla asetan osinkosalkun sijoitukset hetkellisesti selvästi korkeammalle prioriteetille, mikä liittyy toiseen vuositavoitteeseeni Nordnetin Superluoton hakemiseen. Olen jo pariin otteeseen ollut hilkulla tulostaa lainapaperit ja laittaa hakemuksen menemään, mutta molemmilla kerroilla olen jättänyt hakemuksen tekemättä salkun vääränlaisen allokaation vuoksi.

Saadakseni luottoa halvimmalla korolla täytyy vipua käyttävän salkun suurimman sijoituksen kattaa maksimissaan viidennes salkun painosta. Tällä hetkellä F-Secure-omistukseni paino on lähes 28%, joten edullisin lainataso ei ole mahdollinen. Koska en ole aikeissa myydä osinkosalkusta mitään pois, jää ainoaksi vaihtoehdoksi lisäsijoitusten tekeminen. Tämä ei suinkaan tarkoita että olisin ryntäämässä harkitsemattomille ostoksille, vaan aion tehdä ostot yhä perustellusti ja harkiten. Lähinnä en aio enää jättää perusteltuja ostopaikkoja hyödyntämättä vain oman keinotekoisen sääntöni vuoksi.

Lisäksi jätän ylimääräiset lisäsijoitukset indeksisalkkuun toistaiseksi pois ja palaan tyypilliseen 400-450€/kk tahtiin. Aika on strategiamuutokselle tällä hetkellä muutenkin otollinen, sillä indeksisalkuni on alkuvuoden dipin jälkeen ehtinyt jo kiriä itsensä aika lailla lähelle lähtöpistettä. Salkut ovat tällä hetkellä n. 1,3% pakkasella ja osingot huomioiden jo hieman plussalla. On siis muutenkin aika alkaa kerryttää käteiskassaa tulevan varalle.

Tummia pilviä horisontissa?

Epäilen että käteiskassalle ja Superluottopuskurille saattaa olla lähitulevaisuudessa käyttöä. Laiska sijoittaja havainnollisti hyvin edellisessä postauksessaan kuinka pitkään S&P500-indeksi on noussut ja miten korjausliike alkaa vaikuttaa päivä päivältä todennäköisemmältä. Myös IMF varoittaa uudesta rahoitusmarkkinoiden kriisistä ja juhannuksen tienoolle on osumassa varsin monta markkinoita mahdollisesti horjuttavaa tapahtumaa:


On toki myös mahdollista että suurempia notkahduksia ei tulekaan vastaan koko vuonna, mutta mielestäni on pienempi paha istua hieman liian suuren sotakassan päällä kuin olla ilman sijoitettavaa pääomaa ja selkeitä osto-ohjelmia kun "taivaalta sataa kultaa".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti