24. kesäkuuta 2016

Osto: Nike

Mainitsin eilisiltaisessa ostomerkinnässäni kiinnostuksestani Nikeen, sillä sen kurssi on valunut viime kuukausina houkuttelevampaan suuntaan. Yli 20% lasku viime vuoden huippuhinnoista on johtunut enimmäkseen markkinoiden huolestuneisuudesta koventuneen kilpailun ja hidastuvan myynnin suhteen. Analyytikot uskovat osakkeen kurssin olevan lähitulevaisuudessa hyvin epävakaa ja tavoitehintoja on pudotettu alemmalle tasolle juuri ensi tiistain tulosjulkistuksen alla.

Laskusta huolimatta osake ei ole kuitenkaan mitenkään ilmeisen edullinen. Lasku on leikannut korkeista arvostustasoista huipun pois ja kurssi on palannut P/E-luvulla laskettuna lähelle viiden vuoden keskiarvoa 25. Kasvun hidastumisesta huolimatta Nikeä ei voi missään nimessä kutsua keskinkertaiseksi suoriutujaksi. Yritys on lähes kaikilla mittareilla mitattuna kilpailijoitaan merkittävästi edellä. Siksi olen skeptinen sen suhteen, että yritystä tulisi koskaan kovin helposti saamaan alennusmyyntihintaan. Jos mielii hypätä kelkkaan, täytyy osakkeesta olla valmis maksamaan kohtuullinen hinta.

Osinkotuottoa seuraavalle sijoittajalle Nike vaikuttaa helposti aivan liian vähätuottoiselta lapulta. Yield on pyörinyt pitkään hieman yhden prosentin päällä, mikä saa lyhytjänteisen osinkosijoittajan sivuuttamaan osakkeen välittömästi. Tuloksentekokyky heijastuu siis enemmän osakkeen arvostustasoon, mistä kielii myös viimeisen kymmenen vuoden aikana kolmeen kertaan tapahtunut osakkeiden splittaus. Arvonnousun ohella toinen erittäin merkittävä tekijä on osingon kasvu. Kohtuullisen alhaisesta osinkotuottoprosentista huolimatta Nike on kasvattanut vuositasolla osinkoaan jo yli kymmenen vuoden ajan keskimäärin n. 15% verran. Pitkäjänteisen sijoittajan holdaus siis palkitaan varmasti.

Olin alustavasti suunnitellut tarttuvani Nikeen, mikäli kurssi niiaisi alle 50 dollarin rajan. Brexit-dipin alettua näyttää epätodennäköiseltä ajattelin tämän mahdollisesti tapahtuvan ensi viikolla, mikäli tiistain tulosjulkistus ei tyydytä markkinoita. Kun euro yllättäen vahvistuikin dollaria vasten useita prosentteja, päätinkin tehdä ensimmäisen oston jo hieman ylemmältä tasolta. Pelkäsin Bremain-tuloksen mahdollisesti nostavan osakekursseja kautta linjan ylemmäksi ja sen myötä Nikenkin jälleen turhan kalliiksi, vaikka markkinat olivatkin varmasti enimmäkseen hinnoitelleet todennäköisimmän ratkaisun kursseihin jo ennen äänestystä.

Laitoin eilen pari tuntia ennen New Yorkin pörssin sulkeutumista toimeksiannon pienestä osake-erästä kurssiin $53.99, mikä menikin varsin pian läpi. Ostohinnalle on luvassa osinkotuottoa 1,18%, joskin osingon pitäisi viimeistään tammikuussa nousta. Keskimääräinen osingon nosto huomioiden uskoisin tammikuun osingon olevan $0.18, jolloin vuotuinen tuottoprosentti olisi 1,33%. Mikäli Brexitin tai tulosjulkistuksen myötä kurssi laskee merkittävästi, aion tehdä toisen ja mahdollisesti kolmannenkin oston edullisempaan kurssiin.

Nike on siis pitkäjänteisen sijoittajan osake, mikä sopii "Ikiholdaajalle" loistavasti. Toivon mukaan nämä osakkeet löytyvät salkustani vielä parin vuosikymmenen päästä. Tuolloin vuotuinen osinkotuotto olisi yli 20% tasolla ja osakkeen arvo olisi varmasti jo moninkertainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti