27. kesäkuuta 2016

Osto: Hennes & Mauritz

Tänään koettiin Helsingin ja Tukholman pörsseissä viivästetty Brexit-romahdus, kun markkinapaikat olivat perjantaina juhannuksen vuoksi kiinni. Kotimaisten ja ruotsalaisten yritysten perjantainen syöksy muilla markkinoilla kuitenkin antoi selvän indikaation siitä, että tänään indeksit tulisivat roimasti alas. Ja niinhän ne tulivatkin: Helsingin 7% pudotus vastaa jo vuoden 2008 finanssikriisin päiväsyöksyjä.

Kiinnitin itse aamulla huomioni siihen, että siinä missä euro oli heikentynyt roimasti dollaria vasten, oli Ruotsin kruunun kurssi itseasiassa varsin houkuttelevalla tasolla. Niinpä päätinkin tutkia, josko kasvattaisin osinkosalkun Ruotsipainoa hieman lisää. Alustavan tarkastelun perusteella päädyin seuraamaan Svenska Handelsbankenin ja Hennes & Mauritzin kurssireaktiota avauksessa. Henkkamaukasta itseasiassa laitoin pohjahintaisen toimeksiannon vetämäänkin kurssiin 233,25 SEK, mutta avausdippi ei aivan yltänyt niin alas.

Päädyin kasvattamaan H&M-positiotani n. 700€ lisäostolla kurssiin 239,90 SEK. Aikaisemman pikkuostonhan tein ilman toimeksiantokuluja Nordnetin kampanjapäivänä, jolloin kurssi oli roimasti korkeampi. Uuden oston myötä keskihinta tuli reilusti alaspäin ja osinkotuotto on keskihintaan suhteutettuna hieman alle neljä prosenttia. Ei-euromääräinen osto on myös hyvä asia osinkosalkun valuuttahajautuksen kannalta.

Svenska Handelsbankenin kurssi romahti tänään yli kymmenen prosentin verran, vaikka pankkia pidetään yleisesti Ruotsin laadukkaimpana. Kurssiromahdus selittyy osittain europankkien yleisellä negatiivisella sentimentillä, mutta iso merkitys oli myös Reutersin uutisella, jonka mukaan Handelsbanken kuuluu Brexitin suurimpiin kärsijöihin. Pankilla on laaja konttoriverkosto briteissä, jonka vuoksi se on hieman keskimääräistä haavoittuvaisempi tämänhetkiselle markkinamyllerrykselle. Kurssipudotuksesta huolimatta osake ei tippunut ihan niin edulliseksi kuin toivoin, joten jään vielä seuraamaan josko tilanne muuttuu vielä otollisemmaksi.


3 kommenttia:

 1. Handeli on sanonut etta ainoa vaikutus brexitilla on asiakkaiden kautta. Eli jos asiakkailla menee edelleen hyvin niin no problem. Valuuttakyrssit tietenkun heikentavat tulosta. Silti euroopan laadukkain pankki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin en tässä asiassa luottaisi pelkästään pankin omaan hieman ympäripyöreään ilmoitukseen, mutta olen kyllä samaa mieltä laadusta. Tekisi mieli napata siivu holdaukseen, mutta en ole varma kannattaisiko kuitenkin odottaa parin viikon päästä julkaistavaa tuloskatsausta.

   Poista
  2. Handeliin vaikuttaa erittäin vähän markkinoiden liikkeet, koska johto on pyrkinyt tekemään tuloksestaan mahdollisimman markkinaneutraalin. Tulos tehdään vain asiakkailla ei investointipankkitoiminnalla. Eli tässä mielessä pidän johdon ennustetta Brexitin vaikutuksista realistisina: kunhan brittiasiakkailla riittää rahaa niin Handelin britti-bisnes takoo edelleen kovaa tulosta.

   Poista