10. kesäkuuta 2016

Myynti: Fortum

Nyt se sitten tapahtui: Ikiholdaajan ensimmäinen myynti. Olisihan se pitänyt arvata! Jo alle puoli vuotta blogin aloittamisen jälkeen Ikiholdaaja petti itsensä ja lukijansa luopumalla periaatteistaan ja haksahtamalla myymään omistuksia pois salkusta sen sijaan että olisi sinnikkäästi vain holdannut omistuksia niin kuin blogin nimikin antaa ymmärtää.

Noh, eipäs nyt liioitella. Myin tosiaan eilen pienen osan Fortum-omistuksestani ja tämä oli itseasiassa täysin strategiani mukaista toimintaa. Olen strukturoinut osakesalkkuni ydin-satelliitti-mallin mukaisesti siten, että vähintään 90% salkun osakkeista tulee aina olla holdauksessa, mutta tuolla pienellä 10% satelliittisalkkuosuudella voin tehdä ihan mitä huvittaa. Näin voin kokeilla satelliittisalkun puitteissa vaikka päiväkauppaa, jos siltä tuntuu, kunhan panos ei ylitä tuota kymmenen prosentin rajaa. Koko satelliittisalkun pointtina on se, että saan pidettyä sijoitusharrastukseni mielenkiintoisena maustamalla passiivista indeksisijoittamista ja varovaista osakepoimintaa astetta spekulatiivisemmalla näkemyksen ottamisella, sijoittaen silti pääosin hyvin harkitusti ja pitkäjänteisesti ydinsalkkuun. Ilman mahdollisuutta myydä satelliittiomistuksia vapaasti oman näkemykseni mukaan ei koko satelliittisalkun pitämisessä olisi mitään mieltä.

Eilinen myyntitoimeksiantoni koski nimenomaan satelliittisalkkuni 42 osakkeen Fortum-omistusta, jonka ostin salkkuun helmikuun alussa kurssiin 11,90€. Neljän kuukauden jälkeen arvonnousua oli kertynyt yli 15%, mikä on sinänsä jo ihan hyvin, mutta tämä ei vielä edes huomioi kevään aikana osakkeesta irronnutta "jättiosinkoa", jonka vuoksi Oksaharjukin kehotti taannoin lapioimaan Fortumia salkkuun kaksin käsin. Osingot huomioiden omistus oli alkuviikosta siis jo 25% plussan puolella, mikä alkoi tuntua omasta mielestäni vähän turhan korkealta arvostukselta. Niinpä asetin tiistaina myyntitoimeksiannon satelliittisalkun Fortum-osakkeista.

Olin jo etukäteen suunnitellut toteuttavani mahdollisen myynnin stop loss -toimeksiannon avulla, jotta pääsisin hyötymään myös mahdollisesta viime hetken kurssinoususta. Tämä osoittautuikin hyväksi ideaksi, sillä heti toimeksiannon tehtyäni osakkeen kurssi ampaisi nousuun. Ehdin pariin otteeseen päivittää kiinteää stop loss -myyntirajaa käsin ylöspäin, kunnes totesin etten ehdi seurata kurssia tarpeeksi aktiivisesti ja siirryin käyttämään automaattisesti päivittyvää liukuvaa stop lossia. Parin päivän nousun jälkeen kurssi nykäisikin alaspäin ja stop loss aktivoitui, jonka myötä osakkeet menivät myyntiin kurssiin 14,07€. Stop lossin ansiosta sain tiristettyä osakkeista tuottoa vielä pari prosenttia enemmän, kuin mitä olisin saanut suoralla myyntitoimeksiannolla. Myynnin toteuduttua tuottoa neljän kuukauden holdaamiselle kertyi osingot huomioiden 27,47%.

Miksi sitten myin? Minulla on yhä hyvä vahva luotto Fortumiin pitkällä aikavälillä, minkä vuoksi holdaan ihan mielelläni osinkosalkussani lepäävää yli kolminkertaisesti isompaa omistusta. Mielestäni osakkeen kurssi oli kuitenkin kirinyt turhan paljon ja turhan nopeasti, ja hinnoittelu alkoi olla jo yliarvostuksen puolella. Vaikka on sinänsä hyvä, että pahin pessimismi alkaa väistyä osakkeen ympäriltä, on moni alkuvuoden aikana esiin nostetuista ja kurssia pudottaneista riskeistä yhä täysin validi. Minulla on myös ollut lyhyen aikavälin tavoitteena lainoituksen hakemisen ohella saada hieman kasvatettua käteiskassaa, jotta olisin varautunut kesän aikana mahdollisesti vastaan tuleviin turbulensseihin, kuten Brexit-paniikkiin.

Myynnin myötä satelliittisalkkuni on täysin tyhjä osakkeista. Toisen omistukseni siirsin viime kuussa ikuiseen holdaukseen, sillä koin ETE:n sen verran hyväksi lisäksi osinkosalkkuuni. Toisin sanoen salkussani on tällä tilaa satelliittisijoituksille melkein parin tonnin edestä. Tällä hetkellä markkinat ovat sen verran kalliiksi hinnoitellut, että tuskin kovin herkästi kuitenkaan tartun mihinkään ostotilaisuuksiin. Kaikkiaan täytyy sanoa, että molemmat satelliittisijoitukseni ovat olleet onnistuneita. Q1-osingon irrottuakin osinkosalkkuun siirtämäni ETE on peräti 212% plussalla ja Fortumista kuittasin neljässä kuukaudessa lähes 30 pinnaa tuottoa. Täytyy vain toivoa, että tulevatkin satelliittisijoitukset ovat yhtä tuottavia!

Avasin muuten satelliittisalkkunikin nähtäville Sharevilleen. Seuratkaapa sitäkin, jos kiinnostaa seurata salkun kehitystä myös näiden merkintöjen ulkopuolella:

4 kommenttia:

 1. Nyt vasta huomasin, minkälainen hulabaloo Fortumilla on tänään ollut pörssissä. Kiintoisaa!

  -A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän itsekin ihmettelin iltapäivän heilahdusta, kunnes löysin syyn Taloussanomien sivuilta. Ihan kiva nousu, kun huomioi päivän olleen muuten laskuvoittoinen.

   Poista
 2. Sinä taidat olla kuten minä. Kun osake nousee tarpeeksi niin myyntikytkin lähtee käyntiin (vaikka itse aina päätän että en myy, mutta kun hinta on hyvä niin pakkohan se on myydä). Minulla myös Fortumia ostettuna 11,01 hintaa helmikuulta, ihan kiva juttu ja KYLLÄ olisi tehnyt mieli myydä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu vähän osakkeesta ja tavoitteesta. Indeksi- ja osinkosalkkuni ydinomistuksiin osaan suhtautua melko levollisesti, sillä olen tehnyt itselleni selväksi sen, että omistukset on tarkoitettu vain ja ainoastaan holdattaviksi. Näiden satelliittiomistusten suhteen tunnistan kyllä tuon tunteen:

   ETE:n tuplattua arvonsa harkitsin voittojen kotiuttamista harva se päivä, mutta osinkojen odottaminen sai onneksi malttamaan, kurssi nousi nimittäin sittemmin yli kolminkertaiseksi. Siirrettyäni ETE:n satelliittisalkusta osinkosalkkuun holdaukseen katosi tuo fiilis kokonaan kun tiedostin, että osake saa nyt vain rauhassa levätä salkussa jauhamassa osinkoja.

   Poista