24. toukokuuta 2016

Nordnet Superluotto aktivoitu

Kevään mittaan uudet sijoitukseni ovat painottuneet vahvasti suorista osakesijoituksista koostuvaan osinkosalkkuuni. Suurimpana syynä tähän on ollut pyrkimykseni saada salkun hajautus sellaiseen kuntoon, että minun olisi mahdollista saada salkkuun vipua Nordnetin edullisen Superluoton* muodossa. Lainoituksen hakeminen kuuluu tälle vuodelle asettamiini tavoitteisiin, mutta en ole vielä aikaisemmin vaivautunut printtaamaan ja lähettämään lainapapereita, sillä salkun puutteellinen hajautus ei ole mahdollistanut edullisisinta 0,99% lainakorkoa. Parin viikon takaisen Nokia-oston myötä salkku kasvoi kuitenkin sen verran suureksi, että suurimmat omistukset painuivat alle vaaditun 20% rajan, joten laitoin vihdoin lainapaperit vetämään.

Hyväksytyt lainapaperit tipahtivat eilen postiluukusta sisään. Nordnetin verkkopalvelun puolelle aktivoitu lainoitus ja Superluotto oli ilmestynyt jo joitain päiviä aiemmin, joten nyt kaikki on valmista vivutettuja osakeostoja varten. En ole määrittänyt osinkosalkkuni sääntöihin mitään kovin tarkkaa suunnitelmaa velan käytössä, mutta käytännössä aikomukseni on hyödyntää Superluottoa lähinnä romahdustilanteissa osto-ohjelmien ulottamiseksi syvemmälle kohti pohjaa. Pääasiallisesti aion sijoittaa velalla vain laadukkaisiin yrityksiin, jotka maksavat vakaata tai kasvavaa osinkoa, jolloin saan tarvittaessa maksettua kasvavan kassavirran avulla velkaa pois myös ilman aktiivista säästämistä tai omistusten myyntejä.

Aion vivuttaa salkkua maksimissaan vain Superluoton edullisimman kultatason ylärajaan asti, eli käytännössä tuo raja on 40% salkun lainoitusarvosta. Tällä hetkellä salkun omistusten lainoitusarvo on 7875 euroa, joten näennäinen yläraja velalle on 3150 euroa. Näennäinen siksi, että käytännössähän salkkuun tehdyt lisäostot nostavat myös lainoitusarvoa, jolloin velkakattokin nousee. Aikomuksenani on kuitenkin jättää velan määrään hieman puskuria siltä varalta että omistusten arvo laskee, sillä en missään nimessä halua lainoituksen hinnan tipahtavan alemmille 2,49% tai 4,85% tasoille.

Superluoton alemman Hopeatason 2,49% korko ei ole sinänsä katastrofaalisen korkea, mutta lainoituksen hinnan laskentatavasta johtuen raja-arvon ylittävälle osalle koron marginaalikustannus voi nousta hyvinkin korkeaksi. Korko ei nimittäin nouse pelkästään lainoitusarvon laskennallisen rajan ylittävältä osalta, vaan koko salkun osalta. Tällöin 40% raja-arvon ylittyessä yhdellä eurolla aiheuttaa tuo lisäeuro aiheuttaa normaalin 0,0099 euron vuotuisen kustannuksen sijaan 150 euron lisäkustannuksen. Marginaalikorko tuon raja-arvon ylittyessä on siis yli 15000% vuodessa! Ei tunnu järin houkuttelevalta.

Samasta syystä tahdon pitää huolen myös salkun riittävästä hajautuksesta: Vaikka Superluoton kultatason kriteerit jo nykyään täyttyvätkin, on salkun suurin sijoitus F-Secure yhä tällä hetkellä 18,63% painossa. Myös 17,61% Nordea-omistukseni on varsin suuri. 20% rajan ylittyminen ei siis vaatisi F-Securelta kovin suurta raketointia, että salkkuni lainakustannukset nousisivat merkittävästi - etenkin jos Nordea sattuu samaan aikaan romahtamaan tai yleinen sentimentti puskee muita sijoituksia alaspäin. Niinpä aion jatkaa osinkosalkun kasvattamista vielä jonkin aikaa indeksisalkun kustannuksella, jotta saan hajautuksen vakaalle tasolle.

Myöhemmässä vaiheessa salkkuni kasvaessa ja hajautuksen vakiintuessa turvalliselle tasolle, aion myös pitää edullista Superluottoa eräänlaisena "pahanpäivänvarana" yllättävien tilanteiden varalta. Helposti käyttöönotettava lainoitus 0,99% vuosikorolla pesee kustannukseltaan moninkertaisesti käytännössä kaikki kulutusluotot, joten on huomattavasti järkevämpää lyhentää edullista velkaa Nordnetille, kuin venyttää tyyristä luottokorttilaskua useammalle kuukaudelle. Todettakoon, että tämä on kuitenkin hyvin teoreettinen tilanne, eikä tarkoituksenani ole missään nimessä lähteä kokeilemaan suunnitelmaa käytännössä.

Vaikka mielestäni Nordnetin Superluotto* on erinomainen tuote, joka kannattaa ehdottomasti huomioida osana erilaisia pääoman rahoitusvaihtoehtoja, niin lopuksi vielä varoituksen sana velalla sijoittamisesta: Vivuttaminen nostaa aina sijoitussalkun riskitasoa. Älä siis sijoita velalla, jos et ole valmis kantamaan riskiä. Velanotto kannattaa ottaa hyvin harkiten ja riittävin puskurein, jotta ei vahingossakaan ajaudu tilanteeseen jossa omistuksia menee pakkomyyntiin huonoimpaan mahdolliseen aikaan kurssien sukeltaessa. Lisäksi ei kannata tuudittautua ajatukseen, että Nordnet hyvää hyvyyttään tarjoaisi 0,99% korkoa ikuisesti. Superluoton hinta tulee varmasti nousemaan, mikäli yleinen korkotaso lähtee kipuamaan ylemmäksi.

2 kommenttia:

  1. Minulla on hyvin samanlaisia suunnitelmia salkulleni. Se että salkun valmistelee Nordnetin kultatasoon sopivaksi, ei ole pois mistään muusta (tai silloin sen hajautus on osakemarkkinoilla vähä riskinen, eli minulle juuri sopiva).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä. Hajauttaminen on järkevää luototuksesta riippumatta ja mikään pakko vipua ei ole käyttää. Sopivan ostopaikan tarjoutuessa on sitten kuitenkin mahdollista kahmia vähän isommalla lusikalla, mikäli ei pelkää lisäriskiä.

      Poista