10. helmikuuta 2016

Pelisalkku avattu

Viime viikolla tekemäni Fortum-osto ja pari päivää sitten tekemäni ETE-osto olivat ensimmäiset hankintani uuteen satelliittisalkkuuni. Tämän salkun tarkoituksena on mahdollistaa myös hieman löyhempien sijoituspäätöksien tekeminen ja tarjota näin vastapainoa indeksisalkulle ja osinkosalkulle, joille olen luonut kohtuullisen tarkat säännöt sijoitusstrategian ja allokaation suhteen.

Koska holdaaminen ja indekseihin sijoittaminen ovat lähtökohtaisesti hyvin passiivisia ja tylsiä strategioita, olen sallinut itselleni pienen "pelisalkun" pitääkseni sijoitusharrastuksen mielenkiintoisena. Satelliittisalkun sisällä sisällä voin siis vapaasti tehdä vapaasti spekulatiivisia sijoituksia ja veivejä mieleni mukaan, kunhan pidän huolen ettei salkun osuus sijoituksistani kasva liian suureksi.

Hieman ydin-satelliitti -mallin hengessä ajatuksena on se, että kaksi muuta salkkua muodostavat yhdessä sijoitusteni ytimen, jonka sisältö on tarkemmin allokoitu ja harkiten valittu. Satelliittisalkkuni ainoa sääntö on sen sijaan se, että salkun paino saa olla korkeintaan 10% ydinsalkkujen ja satelliittisalkun yhteispainosta. Jos tuo raja ylittyy, ei satelliittisalkkuun saa tehdä uusia hankintoja.
Kirjoitushetkellä kolmen salkun yhteisarvo on 12126 euroa, joten sääntöjen mukaan satelliittisalkkuun olisi mahdollista tehdä 1213 euron arvosta sijoituksia. Satelliitisalkun ETE- ja Fortum-omistusten yhteisarvo on tällä hetkellä 1118 euroa, joten periaatteessa noin sadan euron sijoitus olisi vielä mahdollinen. Kuten kaikessa sijoittamisessa, myös satelliittisalkun hankinnoissa pyrin kuitenkin kustannustehokkuuteen ja pidemmän päälle jokseenkin järkevään hajautukseen. Näin ollen tuo sadan euron sijoitus jää varmasti tekemättä, ellen sitten päätä sijoittaa kuluttomiin rahastoihin tai ETF:iin Nordnetin ilmaisella kuukausisäästöllä*.

Osinkosalkun ja indeksissalkun pitäminen rinnakkain jokseenkin samankokoisilla painotuksilla mahdollistaa pidemmällä aikavälillä sijoitusstrategioiden tasapuolisen vertailun keskenään. Mikäli alkaa selvästi vaikuttaa siltä, että kykenen esimerkiksi osinkosalkullani saavuttamaan säännöllisesti indeksisijoituksia parempaa tuottoa, voin alkaa hiljalleen nostamaan sen osuutta suhteessa indeksisalkkuun. Ja vastaavasti mikäli osakepoimintani eivät onnistu, voin turvautua indeksisalkun painon korottamiseen. Satelliittisalkun maksimipainon täytyy kuitenkin pysyä kymmenesosassa kokonaisuudesta.

Edellämainittujen salkkujen lisäksi minulla on vielä erillinen käteissalkku ja vapaaehtoisen eläkevakuutuksen muodossa säästämäni eläkesalkku, mutta ajattelin avata näiden funktiota tarkemmin myöhemmissä blogimerkinnöissäni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti