3. helmikuuta 2016

Osto: Fortum

Fortumin aamuinen tulosjulkistus ei ollut lainkaan markkinoiden mieleen ja osakkeen arvo luisui päivän mittaan lähes 14% alaspäin. 1,10 euron suuruinen osinkoehdotus oli selvästi odotettua matalampi, mikä varmasti sai etukäteen suureksi spekuloidun osingon vuoksi osaketta ostaneita sijoittajia myyntikannalle. Vaikuttaa siltä, että uusittu strategiakaan ei ollut aivan täysin markkinoiden odotusten mukainen, mikä myös osaltaan pahensi alamäkeä.

Tein aamun tilinpäätöstiedon jälkeen pikaisen mutu-arvion siitä, mihin hintaan olisin mahdollisesti halukas tankkaamaan osaketta lisää. Päädyin siihen, että mikäli osakkeen hinta painuu jossain vaiheessa alle 12 euron, saattaisin harkita pientä lisäostoa. Vaikka ymmärrän hyvin markkinoiden pettyneen reaktion, oli tämän päivän julkistuksessa mielestäni myös paljon hyvää:

 • Suureksi paisunutta kassaa ei alettu väkisin jakamaan pois osinkona, mikä kielii siitä että rahalle voi olla suunniteltuna muuta käyttöä investointien muodossa
 • Valtiolla olisi ollut omistajana varmasti intressejä pumpata osinkoa paljon korkeammalle kassavajeen paikkaamiseksi, mutta tämä riski ei kuitenkaan realisoitunut
 • Strategian kirkastuminen on ihan sellaisenaan hyvä indikaattori siitä, että edes jonkinlaista kehitystä on näköpiirissä - vaikka itse strategian sisällöstä voi sinänsä olla montaa mieltä
 • Teknologistumisen myötä sähkönkulutuksen trendi on vahvasti nouseva, sekä globaalisti että Fortumin kotimarkkinoilla
 • Panostaminen uusiutuviin energiamuotoihin ja cleantechiin vaikuttaa pitkällä aikajänteellä järkevältä liikkeeltä, sillä öljyn merkitys tulee väistämättä vähenemään ja kaupungistumisen megatrendi tukee myös strategiaa

Kurssin luisuttua alkuillasta alle 12 euron, tein n. 500 euron arvoisen oston hintaan 11,90€. Osto oli samalla ensimmäinen hankinta "satelliittisalkkuuni", jonka olen avannut juuri tällaisia spekulatiivisia ja hieman impulsiivisia hankintoja varten. Minulla on ennestään jo Fortumia osinkosalkussani, mutta tuohon salkkuun en ole tekemässä lisäostoksia ennen kuin olen saanut kasvatettua indeksisalkkuni kooltaan vähintään yhtä suureksi.

Fortumin kurssi voi toki jatkaa vajoamista vielä jonkin aikaa. Olen kuitenkin melko varma, että kunhan öljyn hinta palaa takaisin järkevälle tasolle ja Venäjän tilanne alkaa vakaantua, alkaa kurssilla olla nousupainetta - etenkin jos tämän lisäksi yhtiön onnistuu löytää edes kohtuullisia sijoituskohteita kassalleen. Kävi niin tai näin, kevään osinkopottini kasvaa joka tapauksessa hankinnan myötä 46,20 eurolla.

Tässä pelisalkussani hankinnoilla ei tarvitse olla sen kummempaa tavoitetta tai strategiaa, mutta näin alustavasti voisin kuvitella aikajänteeksi holdaamiselle 1-2 vuotta ja myymistä voisin harkita kurssin noustua 15 euron paremmalle puolelle.


2 kommenttia:

 1. Kiitos tästä, edes hieman lohdullisesta postauksesta. :/ En ole vielä omassa blogissani päässyt pörssisijoituksiin asti, mutta kyllä vähän kuumottelee nämä viimeaikaiset laskut. Fortumia on minulla salkussa eniten ja nyt tekisi mieli ostaa lisää, mutta tuntuu, ettei riskialtteinta kannattaisi ehkä sittenkään omistaa eniten. Huh!

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka poliittista riskiä, Venäjäriskiä, huonojen investointien riskiä ja strategiamuutoksesta aiheutuvaa riskiä piisaa, itse olen kuitenkin kohtuullisen optimistinen Fortumin pitkän ajan näkymien suhteen.

   Tämä on kuitenkin vain minun näkemykseni, jokaisen kannattaa miettiä sijotukset oman näkemyksensä ja riskinsietokykynsä mukaan. Jos Fortumin osuus on salkussasi jo todella merkittävä, niin itse suosisin mieluummin hajauttamista. Muitakin sijoittamisen arvoisia yrityksiä varmasti löytyy tässä laskumarkkinassa, ja todennäköisesti pienemmällä riskilläkin.

   Poista