20. toukokuuta 2016

Osto: First Solar, Inc.

Energiasektori kuuluu olennaisena osana sijoitusteni hajautusta ja indeksisijoitusten lisäksi salkustani löytyy ennestään jo Fortumia ja yhdysvaltalaista Energy Transfer Equity LP:tä. En kuitenkaan halua aktiivisesti hakea sijoituksissani liian suurta öljyriippuvuutta, sillä mielestäni pidemmällä aikajänteellä öljyn merkitys tulee vääjäämättä vähenemään. Siksi olenkin tiiraillut myös erilaisia vaihtoehtoja uusiutuviin energiamuotoihin sijoittamisen suhteen. Aurinkoenergianyhtiöistä olen seuraillut jonkin aikaa mm. First Solaria, Canadian Solaria, Sunworksia sekä otsikoissa pyörineitä SunEdisonia ja Jinko Solaria. Oman vajavaisen ymmärrykseni vuoksi en ole kuitenkaan toistaiseksi rohjennut sijoittaa yhteenkään yhtiöön.

Viime aikoina aurinkoenergiayhtiöiden kurssit ovat luisuneet roimasti alaspäin. Osasyynä tähän on ollut mielestäni öljyn hinnan ajama energiayhtiöiden yleinen arvostustasojen lasku, johon on lisäksi vaikuttanut SunEdisonin konkurssiuhkan aiheuttama paniikkireaktio. Vaikka aurinkoenergialla ei sinänsä pitäisi olla kovin merkittävää korrelaatiota öljyn hinnan kanssa, markkinat tuntuvat niputtavan uusiutuvat energiamuodot samaan sektoriin öljy-yritysten kanssa. Nähdäkseni on todennäköistä, että tämä yhteys tulee ajan myötä hälvenemään ja kurssit alkavat elää omaa toisistaan riippumatonta elämää, joten tällä hetkellä on hyvä tilaisuus sijoittaa edulliseen hintaan hyvän nousupotentiaalin omaaviin solar-firmoihin.

Haasteena aurinkoenergiaan sijoittamisessa on hyvien yhtiöiden löytäminen. Alan luontaisen volatiliteetin lisäksi oman haasteen tuo yritysten vaihteleva laatu. Monet alalla toimivista yrityksistä ovat suuresti velkaantuneita, johdoltaan heikkoja tai strategialtaan riskialttiita, mikä tekee laadukkaiden yritysten seulomisen ja poiminnan erittäin tärkeäksi pitkäaikaisten sijoitusten kannalta. Tämän vuoksi aurinkoenergiaan sijoittaviin ETF:iin panostaminenkin on hieman arveluttavaa, sillä indekseihin sisältyy väkisinkin hyvien yritysten lisäksi myös huonoja firmoja, jotka tulevat suurella todennäköisyydellä heikentämään tuottoa.

Oman seulonnan, erinäisten analyysien ja Twitter-keskustelujen perusteella kaikista laadukkaimmalta alan yritykseltä vaikuttaa yhdysvaltalainen First Solar, Inc. Laitoinkin eilen ostotoimeksiannon vetämään 15 osakkeesta kurssiin $47.51. Nasdaqin avauduttua osakkeen kurssi lähti nopeaan laskuun, eikä mennyt kovin pitkään kun osto meni läpi. Mikäli kurssi jatkaa laskuaan ja dippaa vielä ostohinnastani vielä reilusti, saatan tehdä vielä toisen saman kokoisen hankinnan, mutta olen kyllä tyytyväinen myös tähän ostohintaan.

Tein oston osinkosalkkuuni, mikä on siinä mielessä erikoista että yhtiö ei maksa osinkoa. Olen kuitenkin alun perinkin määrittänyt salkun nimestään huolimatta osinkosijoitusten ohella myös arvosijoittamiseen tarkoitetuksi. Aion jatkossakin sijoittaa salkun puitteissa mm. teknologia-alan kasvuyrityksiin, jotka tyypillisesti eivät myöskään jaa osinkoa.

Oston myötä salkkuni valuuttahajautus paranee, sekä pienentää kokonaispotin kasvaessa riskiä siitä, että salkun hajautus luisuisi yli Nordnetin Superluottoon* vaadituista rajoista. Tällä hetkellä salkun markkina-arvo on 11291 euroa ja suurin sijoitus F-Secure arvoltaan 2066 euroa, joten puskuria 20% rajaan on vajaan parin prosenttiyksikön verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti