3. toukokuuta 2016

Satelliittisalkkua kevennetty

Kirjoitin muutama viikko sitten loppuvuoden sijoitusstrategiastani, jonka mukaan keskityn tällä hetkellä osinkosalkkuni kasvattamiseen ja allokaation parantamiseen ja myöhemmin loppuvuodesta vasta salkkujen välisen allokaation hiomiseen. Suurimpana syynä on hinku saada osinkosalkkuni allokaatio tasolle, joka mahdollistaisi Nordnetin Superluoton edullisimman kultatason hyödyntämisen. Haasteena ovat kuitenkin olleet suunnilleen samansuuruiset F-Secure- ja Nordea-omistukseni, joista kummallaskin on ollut n. 24% paino salkussani - halvinta Superluottoa vartenhan suurin omistus saisi olla maksimissaan 20%. Koska en ole aikeissa myydä ydinsalkuistani mitään pois, käytännössä ainoa keino sopivan allokaation saavuttamiseksi on hankkia salkkuun uusia omistuksia, jotka laskevat vanhojen omistusten suhteellista osuutta.

Olen seurannut aktiivisesti muutamia koti- ja ulkomaisia osakkeita ja sopivan ostopaikan tarjoutuessa aion kasvattaa osinkosalkkuani allokaation parantamiseksi. Aikeissani on mm. tuplata Nokiaomistukseni ostamalla 100kpl lisää osakkeita mikäli kurssi laskee alle viiden euron ennen osinkojen irtoamista tai suhteessa yhtä paljon osinkojen jälkeen. Allokaation parantaminen ostojen kautta vie kuitenkin aikaa, sillä tavoitteesta huolimatta en aio ryhtyä impulsiivisiin pakko-ostoksiin. Niinpä päädyin eilen tekemään liikkeen, jonka kautta sekä osinkosalkkuni että salkkujeni välinen allokaatio hyppää kerralla kohti tavoitetta.

Osakkeen siirto salkusta toiseen Nordnetissä

Vihjailin jo edellisessä merkinnässäni että saattaisin päätyä siirtämään Energy Transfer Equity, L.P. (ETE) -omistukseni satelliittisalkustani osinkosalkkuun. Mietittyäni asiaa viikon verran, totesin että liikkeessä on järkeä. Vaikka en sinällään haluaisi painottaa energiasektoria liikaa pitkässä salkussani, ETE:n ottaminen ikiholdaukseen on mielestäni järkevää. Kyseessä on hyvä osinko-osake ja huippuedullinen hankintahinta antaa reilusti puskuria tulevaisuuden varalle. Siirron myötä edullisen Superluoton hankkiminen helpottuu roimasti, osinkosalkkuni valuuttahajautus paranee ja ylisuureksi kasvanut satelliittisalkku tippuu jälleen tavoitteen mukaiseen painotukseen.

Kustannuksia osakkeiden siirrosta Nordnetin salkkujen sisällä kertyy 10€ per arvopaperilaji. Kustannuksen vuoksi osakkeiden turha siirtely ei siis missään nimessä kannata. Tässä tapauksessa siirron hyödyt ovat kuitenkin sen verran suuret, että 0,7% kustannuksen maksaminen on perusteltua. Perspektiivin vuoksi todettakoon että ETE on ollut viime aikoina hyvin volatiili osake ja oma omistukseni on tällä hetkellä 3kk holdaamisen jälkeen yli 170% plussalla, joten siinä mielessä tuo alle prosentin siirtokustannus ei tunnu pitkän salkun sijoituksessa kuitenkaan kovin merkittävältä.

Nordnetin asiakaspalvelun mukaan omistusten siirto Nordnetin omien salkkujen välillä ei nykyään enää hukkaa alkuperäistä hankintahintaa, joten verotuksen tai salkun seurannan kannalta siirrolla ei pitäisi olla negatiivisia vaikutuksia. Muutoin on yleensä suositeltavaa ottaa alkuperäinen ostoaika ja hankintahinta talteen omaan kirjanpitoon, jotta myyntituotot saa ilmoitettua oikein verottajalle.

Siirron jälkeen osinkosalkun suurin omistus on kooltaan enää 20,9%, joten Superluoton kriteerit alkavat täyttyä. Nyt salkkujen välinen allokaatio näyttää vahvasti osinkosalkkupainotteiselta, mikä on lyhyellä aikavälillä tarkoituskin:


Satelliittisalkkuuni jää edelleen pieni positio Fortumia, jota en ole ainakaan toistaiseksi vielä myynyt pois. Tavoitehintani myynnille on 13,50€, mutta osarin jälkeen kurssi on valunut taas sen verran alaspäin, että toistaiseksi osake saa levätä salkussani rauhassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti