1. tammikuuta 2016

Uusi vuosi, uusi sijoitusblogi!

Vuodenvaihde on hyvää aikaa hieman ravistella vanhoja rutiineja ja aloittaa uusia harrastuksia. Omalla kohdallani se tarkoittaa jo jonkin aikaa kypsyneen idean toteuttamista, eli oman sijoitusblogin perustamista.

Sijoitusblogini tarkoituksena on ensisijaisesti toimia päiväkirjana itselleni, seuraten sijoitusteni ja varallisuuteni kehitystä pitkällä aikajänteellä. Tämä toivon mukaan auttaa minua pitämään paremmin mielessä "suuren kuvan" ja välttämään turhan impulsiivisia liikkeitä sijoitusten suhteen. Samalla saan jäsenneltyä omia ajatuksiani ja mahdollisuuden saada mietteistäni palautetta. Parhaimmillaan kommenttien ja vaihtoehtoisten näkökulmien saaminen voi estää minua tekemästä kalliita virheitä, millä pitäisi pidemmän päälle olla myös positiivinen vaikutus sijoitusteni tuotto-odotukselle.

Toki blogin ajatuksena on myös esitellä omaa henkilökohtaista sijoitusstrategiaani ja tarjota omia näkökulmiani lukijoille. Koen itse hyötyneeni suuresti sijoitusblogien seuraamisesta ja toivon mukaan omastakin blogistani tulee olemaan hyötyä aloitteleville (ja miksei kokeneemmillekin) sijoittajille.

Millainen sijoitusstrategiani sitten oikein on?

Nimimerkkini mukaisesti olen tyyliltäni "ikiholdaaja", eli tavoitteenani on tehdä pääosin pitkäikäisiä sijoituksia, joista en luovu muuten kuin pakon edessä. "Buy and hold" -strategiani ytimessä on laajasti hajautettu matalakuluisista indeksirahastoista ja ETF:istä koostuva salkku, johon teen sijoituksia tasaisesti ajallisesti hajauttaen markkinatilanteesta riippumatta. Tämän ohella minulla on kakkossalkku salkku, joka koostuu suorista osakesijoituksista. Sijoitustyyliltään tämän "osinkosalkun" on tarkoitus olla jonkinlainen hybridi arvo- ja osinkosijoittamista ja näin ollen hyödyntää indeksisalkkua enemmän omaa näkemystäni markkinatilanteesta ja otollisista ostokohteista, ollen kuitenkin mahdollisimman uskollinen "osta ja pidä" -tyylille. 

Koska ykkössalkun passiivinen indeksisijoittaminen ja kakkossalkun puoliaktiivinen osakepoiminta ovat lähtökohtaisesti kohtuullisen verkkaisia ja tylsiä strategioita, on minulla näiden ohella vielä kolmas "satelliittisalkku", jolla voin halutessani maustaa sijoitustoimintaani. Näin ydin-satelliitti -mallin mukaisesti kaksi pääsalkkuani muodostavat vakaan perustan sijoituksilleni, ja näiden ohella voin tehdä kolmannessa salkussani vapaasti kokeiluja, kunhan salkun paino pysyy tarpeeksi pienenä suhteessa koko sijoitusvarallisuuteni kokoon.

Kirjoittaessani ensimmäistä blogimerkintää minulla on osakesalkussani noin 11000 euron edestä sijoituksia. Tämän lisäksi minulla on muuta varallisuutta kiinni pörssin ulkopuolisissa sijoituksissa, vapaaehtoisessa eläkevakuutuksessa sekä omassa asunnossa. 

Koen sijoitusurani olevan vielä sen verran alkuvaiheessa, että nyt on erittäin hyvä aika aloittaa sijoituspäiväkirjan pitäminen. Tulen myöhemmissä merkinnöissäni käsittelemään enemmän lyhyttä historiaani sijoittajana, sijoitusstrategiaani sekä tavoitteitani.

Tervetuloa siis seuraamaan ikiholdaajan sijoituspäiväkirjaa! Toivottavasti blogini ei tule olemaan yhtä tylsä kuin mitä sijoitusstrategiani on tarkoitus olla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti