6. tammikuuta 2016

Osto: VNQI

Osa indeksisalkkuni hajautustrategiaa on sijoittaa 10% salkun kokonaispainosta kiinteistömarkkinoita seuraaviin ETF:iin. Olen valinnut tähän tarkoitukseen parhaiten sopiviksi instrumenteiksi Vanguard REIT ETF:n (VNQ) sekä Vanguard Global ex-U.S. Real Estate ETF:n (VNQI). Edellämainittu sijoittaa Yhdysvaltojen kiinteistömarkkinoille ja jälkimmäinen maailmanlaajuisesti, jenkkimarkkinat poislukien. Näinpä näillä kahdella sisartuotteella on kohtuullisen helppoa sijoittaa kustannustehokkaasti koko maailman kiinteistömarkkinoille ja vielä varsin kustannustehokkaasti. VNQ:n vuotuinen expense ratio on vaivaiset 0,12% ja myös VNQI:n vuotuinen hallinnointikulu on hyvin kohtuullinen 0,24%, ottaen huomioon kuinka laajan hajautuksen tuolla hinnalla saa. Tavoitteenani on, että pidemmällä aikavälillä VNQ:n osuus indeksisalkusta olisi 6% ja VNQI:n 4%.

Olen seurannut näitä Vanguardin pörssinoteerattuja indeksirahastoja jokseenkin aktiivisesti elokuun lopusta lähtien, jolloin päätin lisätä VNQ:n indeksisalkkuni allokaatioon. Olin jo hilkulla ostaa erän kyseistä ETF:ää heti syyskuun alun dipissä, mutta ostos jäi tuolloin tekemättä. Olin tuolloin vasta aloittamassa suunnitelmallista ETF-kuukausisäästämistä ja romahdustunnelmissa silloisten omistusteni arvo oli sulanut niin alas, että aloittelevaa sijoittajaa hirvitti. Niinpä en uskaltanut laittaa tarvittavan suurta summaa kiinni kiinteistösijoituksiin, sillä se olisi ollut pitkään liian dominanttina osuutena salkussani. Liian pienen osuuden ostaminen taas olisi ollut kustannusten vuoksi järjetöntä.

Viime vuoden lopulla rukkasin hieman indeksisalkkuni tavoiteallokaatiota, tarkoituksena hajauttaa salkkua vielä edellistä suunnitelmaa paremmin. Samalla päätin lisätä myös VNQI:n allokaatioon. Hieman Laiskan sijoittajan osto-ohjelmaa peesaten päätin tuolloin, että ostaisin ensimmäisen erän mikäli kurssi valuu 50 dollariin.

Yllätyksekseni tilaisuus ostoon tarjoutui nyt heti vuoden alussa. Tein n. 1000 euron arvoisen oston kurssiin $50.01. Oston myötä indeksisalkkuni allokaatio heilahtaa hurjasti REIT-painotteiseksi, VNQI:n osuuden ollessa 37% koko salkun painosta. Näin ollen seuraavaa VNQ-ostoa en tule tekemään ennen kuin VNQI:n osuus salkusta on alle 10%.

Valtaosa indeksisalkkuni sijoituksista sijoittaa osingot takaisin rahastoon, mutta olen tarkoituksella lisännyt allokaatioon jonkin verran myös osinkoja maksavia osuuksia. Näin kykenen osinkotulojen avulla helpommin ylläpitämään tavoiteallokaatiota kuukausittaisilla ostoksilla, ilman että salkkua tarvitsisi tasapainottaa myynneillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti