10. tammikuuta 2016

Vuoden 2015 tilinpäätös

2015 oli oman taloudenhoitoni ja tulevaisuuden varallisuuteni kannalta hyvin merkittävä vuosi, sillä ymmärsin vuoden aikana vihdoin alkaa säästämään ja sijoittamaan suunnitelmallisesti osakkeisiin. Kuten aikaisemmassa blogimerkinnässäni kerroin, minulla oli jo ennen viime vuotta jonkinlaista kosketuspintaa sijoittamiseen. Myös varallisuuteni oli karttumassa ihan kohtuullisen tahtia jo ennen osakesalkun avaamista. Uskon kuitenkin, että pitkäjänteinen osakesäästäminen tulee parantamaan merkittävästi elintasoani ikääntyessäni ja tasapainottamaan muuhun varallisuudenhankintaani liittyvää riskiä.

Viime vuosi meni osakesijoittamisen suhteen jokseenkin harjoittelun piikkiin. Vaikka olin tietoinen ajallisen hajauttamisen tärkeydestä, tuli alkuinnostuksen myötä silti astuttua markkinoille turhan nopealla aikataululla. Takaraivossa takoi vain kiire alkaa hyödyntää korkoa korolle -efektiä, eikä tullut mietittyä tarpeeksi sitä, oliko markkina ylipäätään järkevästi hinnoiteltu. Syyskuun Kiinadippi olikin varsin opettavainen kokemus. Valtaosa viime vuoden sijoituksistani oli vuoden vaiheessa pakkasella. Onneksi vastapainoksi tuli kuitattua jonkin verran myyntivoittojakin, joten päädyin ennen uutta vuotta myymään joitain tappiollisia osakkeita verosyistä pois. Jätin jonkin verran tappiollisia sijoituksia myytäväksi vasta vuoden vaihteen jälkeen, sillä luovutustappioiden vähennysoikeus laajenee tästä vuodesta alkaen.

Loppiaisen yhteenvetoa tehdessäni osakesalkussani oli 8780,74€ arvosta omistuksia. Lisäksi käteiskassaa oli n. 2800€. Myin loputkin sijoitusstrategiani kannalta vääränlaiset sijoitukset pois heti pörssien auettua vuoden vaihteen jälkeen. Ajattelin näin aloittaa uuden vuoden selkeämmällä ja kurinalaisemmalla suunnitelmalla, ikään kuin puhtaalta pöydältä. Sattumalta myynnit oli varsin hyvin ajoitettu, sillä kurssit ovat sittemmin tulleet alas rytinällä.

Tällä erää minulla ei ole tarkempaa kirjanpitoa osakesalkkuni viime vuotisesta kehityksestä. Osinkoja kerkesin kuittaamaan viime vuonna vain kerran QDVD ETF:stä 3,71€ arvosta. Pyrin jatkossa raportoimaan salkkuni tapahtumista ja kehityksestä hieman yksityiskohtaisemmin, mutta viime vuodelta on tällä erää tyytyminen vain geneeriseen sisältöraporttiin:
Omistus Markkina-arvo
F-Secure Corporation €1,927.80
Fortum Corporation €1,819.72
KONE Corporation €527.80
Nokia Corporation €520.00
Nordea Bank AB (publ) FDR €2,341.56
db x-trackers EURO STOXX 50 UCITS ETF €161.80
iShares Core MSCI Pacific ex Japan UCITS ETF €191.78
iShares Core MSCI World UCITS ETF €258.30
iShares MSCI USA Dividend IQ EUR €283.44
db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF €354.30
iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF €178.10
Nordnet Superrahasto Suomi €63.43
Nordnet Superfonden Sverige €45.33
Nordnet Superfondet Norge €51.69
Nordnet Superfonden Danmark €56.49
Yhteensä €8,780.74

Osakesalkkuni on kaikkiaan kohtuullisen pieni osa kokonaisvarallisuuttani, joka oli vuoden lopulla yhteensä n. 157250€. Valtaosa varallisuudestani on kiinni omassa asunnossani sekä pörssin ulkopuolisissa osakesijoituksissa. Muita pienempiä omaisuuseriä ovat mm. vapaaehtoisen eläkevakuutuksen säästöt ja S-ryhmän osuusmaksut. Lisäksi minulla on urani aikana kertynyt työtehtävien johdosta jonkin verran vestattuja optioita, joista luen myös "omaisuudeksi" merkintähinnan ja markkinahinnan (tai valuaation) välisen erotuksen.
Nettovarallisuus
Asunto €176,666.67
Eläkesäästö €7,726.95
Osakesalkku €8,780.47
Pörssin ulkopuoliset osakkeet €68,359.11
Optiot €13,566.15
S-ryhmän osuusmaksut €1,400.00
BrewDog osakkeet €950.60
Asuntolaina -€98,000.00
Sijoituslaina -€25,000.00
Yhteensä €157,249.95

Kvartaaleittain tarkasteltuna varallisuuteni on kehittynyt viime vuoden aikana kohtuullisen tasaisesti n. 4,8% per vuosineljännes:Vuodesta 2014 minulla ei ole nettovarallisuuden loppusaldoa lukuunottamatta tarkempaa statistiikkaa, sillä aloitin varallisuuteni säännöllisen seurannan vasta hieman yli vuosi sitten. Edellisen vuoden loppuun verrattuna varallisuuteni on kasvanut 19,26%. Olen tähän kohtuullisen tyytyväinen, sillä myös vuosi 2014 oli minulle taloudellisesti menestys.Toivon mukaan voin vuoden päästä palata lukemaan tätä raporttia ja todeta osakesalkkuni koon ja suhteellisen osuuden kasvaneen selvästi. Tavoitteenani on saada tuplattua osakeomistusteni määrä vuoden loppuun mennessä, joten ensi tammikuussa salkussa pitäisi olla 20000 euron arvosta osakkeita ja rahastoja. Muitakin tavoitteita säästämisen ja sijoittamisen saralta toki löytyy, mutta voisin avata niitä lisää tulevissa blogimerkinnöissäni.

Vuoden alun perusteella vuodesta 2016 on tulossa mielenkiintoinen ja varmaankin myös monella tavoin haastava sijoitusvuosi. Toivotan silti onnea ja taloudellisesti menestyksekästä vuotta kaikille blogini seuraajille!


2 kommenttia:

  1. Oletko yrittäjänä, osakkaana vai Bisnesenkelinä mukana noin suurella summalla pörssin ulkopuolisissa yrityksissä? Kunnioitettava netto-omaisuus jo kasassa!

    VastaaPoista
  2. Minulla on osakkuuksia muutamassa eri yrityksessä, mukana myös pari aika varhaisen vaiheen sijoitusta. Enkelisijoittajaksi en kuitenkaan itseäni miellä, joskaan ajatus ei ole mahdoton joskus tulevaisuudessa. Edellyttäen siis että nämä sijoitukset ovat onnistuneita. :)

    VastaaPoista