2. helmikuuta 2016

Sijoituspäiväkirjani ensimmäinen kuukausi takana

Blogini ensimmäisestä merkinnästä on nyt vierähtänyt kuukausi, joten ajattelin hieman jäsentää itselleni minkälaisia fiiliksiä blogikirjoittelu on oikein herättänyt. En sinänsä ole kovin innostunut itse bloggaamisesta kirjoittamisesta, vaan haluan mieluummin keskittyä merkinnöissäni markkinoihin, sijoittamiseen ja varallisuuteni kehittymiseen. Mielestäni sijoituspäiväkirjan kriittisen alkuvaiheen jälkeen on kuitenkin hyvä uhrata ajatus tai pari sille, mitä oikein haluan kirjoittelulla saavuttaa ja onko blogin pitämisestä ollut mielestäni tähän mennessä mitään hyötyä.

Ensimmäisen kuukauden aikana blogini sivuja on katseltu 2233 kertaa. Osa tästä on toki omaakin selailuani, mutta uniikkejakin kävijöitä kertyi tammikuussa 730 selaajan verran. Blogimerkintöjä kertyi tammikuussa kymmenen, eli kirjoitin uusia tekstejä aina muutaman päivän välein. Todennäköisesti alkuinnostuksen myötä julkaisutahti tulee hieman hidastumaan, mutta pyrin kuitenkin jatkossakin kirjoittamaan uusia merkintöjä vähintään noin viikon välein.


Suurin osa selaajista on löytänyt blogini Twitterin kautta. Avasin Twitter-tilini niin ikään vuoden alussa ja tammikuun jälkeen tililläni on 125 seuraajaa. Olen ilolla huomannut taloudesta ja sijoittamisesta kiinnostuneiden kotimaisten Twitter-käyttäjien olevan varsin aktiivista porukkaa. Oman feedini avulla onkin helppo pysyä ajan hermolla ja löytää uusia sijoitusideoita. Bloggerin analytiikan mukaan toinen merkittävä liikenteen lähde on muista sijoitusblogeista sivulleni johtavat viittaukset. Haluankin kiittää kaikkia blogini omalle listalleen lisänneitä bloggaajia. Yritän itsekin saada omat suosikkiblogini sivuille näkyville tässä piakkoin.


Onko bloggaamisesta sitten ollut mitään käytännön hyötyä sijoittamisen suhteen? Jo tässä vaiheessa tuntuu siltä, että ehdottomasti on. Blogimerkintöjeni myötä olen mm. saanut kirjattua itselleni selkeät sijoitus- ja varallisuustavoitteet tälle vuodelle, suunniteltua osinkosalkulleni säännöt ja alustavan tavoiteallokaation sekä luotua hyvän pohjan oman salkun ja talouden seurannalle tulevina vuosina. Voi olla, että nämä olisivat jossain muodossa syntyneet ilman sijoituspäiväkirjaakin, mutta bloggaamisen myötä ajatukset ovat kypsyneet varmasti huomattavasti nopeammin.

Blogin avaamisen jälkeen huomaan, että sijoituskäyttäytymisestäni on tullut aiempaa harkitsevampaa ja selkeämpien sijoitussääntöjen myötä pahin impulsiivisuus on karissut tekemisestä pois. Olen melko varma, että ilman blogia olisin esim. päätynyt keventämään osinkosalkkuni kotimaisten osakkeiden painoa tammikuussa kurssikehityksen suhteen huonoimmalla mahdollisella hetkellä. Lisäksi tuntuu, että pahin neuroottisuus kurssien ja salkun kehityksen seuraamisen suhteen on väistynyt ja tilalle on tullut hinku seurata Twitteriä ja suunnitella työkaluja sijoitusten seuraamiseen sekä miettiä uusia blogimerkintöjä. Tällä tulee varmasti olemaan tulevaisuudessa positiivisia vaikutuksia omaan sijoitusmenestykseeni.

Täytyykin siis sanoa, että olen kaikin puolin tyytyväinen päätökseen blogin perustamisesta. Seuraaja- ja selaajamäärätkin ovat ylittäneet roimasti omat oletukseni mahdollisista lukijamääristä. Ja vaikka ensisijaisesti kirjoitan merkintöjä päiväkirjamaisesti vain omaksi ilokseni, on toki mukavaa ja motivoivaa, että merkintäni kiinnostavat muitakin. Toivottavasti tulevistakin teksteistäni on iloa!

Mutta se meta-bloggaamisesta. Seuraavaksi ajattelin laskea paljonko indeksisalkkuni omistukset poikkeavat tavoiteallokaatiosta, jotta osaan säätää tämän kuun ETF-kuukausisäästöt* kohdilleen. Huomenna on myös hyvin mielenkiintoinen aamu, kun Fortum julkaisee vihdoin tilinpäätöksensä. Tuntuu, että minkään muun kotimaisen yhtiön talousluvuista ei ole kohistu yhtä paljon kuin mitä Fortumin osingosta viimeisen puolen vuoden aikana. Hyvä että asiaan tulee vihdoin selvyys ja saadaan mahdollisesti hieman osviittaa siitä, mitä yritys aikoo tehdä ylisuureksi paisuneella kassallaan.


4 kommenttia:

  1. Olepas hyvä =) Pitäisi itsekin aktivoitua tuon twitterin kanssa...

    VastaaPoista
  2. Twitter on vienyt paljon aikaani, mutta on se myös paljon antanut hyviä kontakteja ja pohdittavaa alan ammattilaisilta.

    VastaaPoista
  3. Twitter kyllä haukkaa jonkin verran aikaa, mutta vastineeksi saa erittäin kätevästi ajantasaista ja usein valmiiksipureskeltua tietoa markkinoilta. Lähdekritiikki on toki silti aina tarpeen.

    VastaaPoista
  4. Tsemppiä kirjoittamiseen. Itsellä on projekti vasta aluillaan ja opinnot loppuvaiheessa. Todella paljon olen saanut bloggaajilta intoa ja tietämystä lisättyä sijoittamisesta, kiitos siitä.

    VastaaPoista